Aktivisti koji se bore protiv nelegalnog šljunkarenja i devastacije obale i priobalja Drine, danas sa građanima Zvornika

h

 

Neformalna grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“, danas je, u Zvorniku, informisala građane ovog grada o posljedicama nelegalne eksploatacije šljunka u slivu rijeke Drine, o mapama legalnih eksploatacija, koje treba da posluže za detektovanje šta je na terenu legalno a šta ne i pozvala građane da im se pridruže u borbi protiv nelegalne eksploatacije šljunka, devastacije korita i priobalja Drine i korupcije u pozadini ovog dugogodišnjeg problema, koje nadležne institucije ne rješavaju. Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

„Sve mimo ovih lokacija koje predstavljamo ne mapi je nelegalno i pozivamo građane da prijave sve lokacije na kojima imaju sumnju da se nelegalno ili nekontrolisano eksploatiše šljunak ili neki drugi mineral. Na bilbordima i letcima smo naveli kontakte nadležnih ali i stavili mejl adresu preko koje građani mogu nama prijaviti sve, a onda ćemo mi dalje prijaviti nadležnima“, istakao je Dušan Aćimović, ispred neformalne grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“, koja je danas u Zvorniku na Uličnoj akciji upoznala građane ovog grada sa mapama legalnih eksploatacija šljunka u slivu rijeke Drine.

Tokom ulične akcije, na postavljenom Info štandu građanima su dijelili univerzalini letak o mapi legalnih lokacija za eksploataciju šljunka u slivu rijeke Drine i rijeke Bosne, a građani su putem izloženih mini poster mapa sa označenim lokacijama informisani o legalnim mjestima za eksploataciju šljunka. Na Uličnoj akciji izložene su i fotografije devastacija korita i zemljišta uz rijeku Drinu i rijeku Bosnu zbog nelegalne eksploatacije šljunka.

„Postoje razne ‘mutne’ radnje u ovoj oblasti i nažalost država ne čini puno da se to spriječi. Vidjeli smo i izjavu ministra Borisa Pašalića koji je najavio oštru borbu sa šljunkarima i sada očekujemo da vidimo to i na terenu, da se nešto promijeni. Jer kamioni nemilice odvoze šljunak i mi kao građani smo u bojazni zbog poplava. Isto tako, i država bi trebala da bude zabrinuta jer se zgrću milioni, a u budžet idu mrvice“, istakao je Dušan Aćimović.

Zvornički aktivisti, okupljeni u inicijativi “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka i devastiranje obale rijeke Drine na području Zvornika” pokrenuli su u maju ove godine kampanju protiv devastacije korita rijeke Drine na ovom području, kao i poljoprivrednog i drugog zemljišta.

U dosadašnjim aktivnostima podnosili su prijave sa sumnjama protiv ilegalnih šljunkara, kao i onih koji su beskrupulozno devastirali njeno korito, odlučni da stanu u kraj njihovom bahaćenju. Uporedo sa tim uspostavili su “patrole” i video i foto dokumentacijom namjeravaju da “razoružaju” nadležne za vršenje kontrole i nadzora nad vodokom i natjeraju ih da napokon na pravi način krenu sa svojim poslom.

Nakon što su javnosti predočili razmjere devastacija i svojevrsnog ekocida na području Tršića i Kozluka, sa sumnjama da je eksploatacijom šljunka devastiran krug bivšeg AD „Vodoprivreda“ Zvornik , obalno i poljoprivredno zemljište uz korito rijeke Drine na području te dvije mjesne zajednice, uslijedile su i konkretne prijave.

Podnesene su Policijskoj upravi Zvornik i nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina, ali aktivisti u očekivanju konkretnih akcija ne miruju.

Snimili su detaljno i područja Šepka, Čelopeka i Karakaja, iz kojih su od tamošnjih stanovnika dobili prijave sa konkretnim lokacijama, čak i satelitske snimke eksploatacija. Njih će aktivisti uz obezbijeđenu pravnu i drugu podršku u svoj kampanji uz sačinjene video i foto snimke koristi za podnošenje novih prijava.

„Znali smo da je stanje na terenu više nego loše i da su devastacije ogromne, ali ipak nismo očekivali da je to u ovolikoj mjeri“, riječi su člana neformalne grupe građana Dušana Aćimovića, čije domaćinstvo u Tršiću takođe trpi posljedice šljunkarenja na obližnjoj ilegalnoj šljunkari.

Pretovareni kamioni bez cerada prolaze nepostredno, odnosno samo par metara od kuća stanovnika Tršića i uz prašinu nanose štetu zbog narušavanja i pucanja temelja kuće u kojoj žive sa porodicama, kao i na pomoćnim objektima.

U cilju suzbijanja nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka grupa „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ započela je aktivnosti u martu prošle godine, zatim druga „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ u januaru ove i treća neformalna grupa „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“ u maju ove godine.

Do sada su ove grupe podnijele ukupno 12 prijava nadležnima, od kojih dvije Krivične prijave Okružnim javnim tužilaštvima u Bijeljini i Doboju, četiri Federalnoj vodnoj inspekciji i osam MUP-u, Policijskim upravama u Bijeljini i Doboju.

Grupe su podnijele prijave sa sumnjama u nelegalni i nekontrolisani iskop i to šest prijava Vodnoj inspekciji Inspektorata RS, te šest prijava JU “Vode Srpske”, tražeći postupanje ili kontrolni nadzor na naznačenim lokalitetima, a po uočenim sumnjama ili po prijavama građana sa terena.

Po navedenim prijavama je Okružno javno tužilaštvo Doboj podiglo tri optužnice, koje su potvrđene od Osnovnog suda u Doboju. PU Doboj je podnijela izvještaj takođe za slučaj devastacije u Osječanima kod Doboja o počinjennom krivičnom djelu po prijavi Grupe.

( izvor: antikorupcija.info )

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
765491382Unesite mišem ovo: 1551