AKTIVISTI KOJI SE ZALAŽU ZA LEGALNU EKSPLOATACIJU ŠLJUNKA PORUČUJU DA NEĆE ODUSTATI OD SVOJE BORBE

1

 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, neformalne grupe građana koje se zalažu za legalnu eksploataciju šljunka u slivovima rijeka Bosne i Drine su se okupile širom Bosne i Hercegovine, od Zvornika i Doboja do Maglaja i Žepča kako bi još jednom ukazale na dugogodišnji problem sa nelegalnom i nekontrolisanom eksploatacijom šljunka u ovim a i drugim zajednicama.

„Godinama ukazujemo na činjenicu da su poplave jedna od posljedica nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka iz korita rijeke Bosne, priobalja i sa poljoprivrednog zemljišta, a znamo da su one samo u Doboju odnijele 11 ljudskih života. Nije bilo značajnih pomaka u rješavanju problema trajne zaštite Doboja, a vlasti to pravdaju nedostatkom sredstava, što je nama neshvatljivo. Zar su važniji luksuzni automobili koje kupuju ili planiraju kupiti i druge manje bitne stvari od rješavanja ovog pitanja?“, pita se Momir Dejanović, član grupe „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“.

 „Prošla godina je u Maglaju prošla bez čišćenja kritičnih mjesta za moguće poplave, iz prostog razloga što se šljunkarima nije isplatilo da čiste korita tamo gdje je čišćenje neophodno, nego su birali po svom nahođenju. U međuvremenu je naše ukazivanje lokalnim vlastima na ovaj problem urodilo plodom, i sada imamo već pet lokaliteta za koje su predviđeni radovi na čišćenju i uređenju,“ dodaje Zumra Gušo, aktivistkinja grupe „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“.

3

„Veliki je broj prijava za nelegalni rad šljunkara, nekontrolisano kopanje i odvoženje materijala. Međutim, reakcije nadležnih organa često izostaju ili su veoma blage, posebno inspekcijskih organa, a još manje službenika Javne ustanove Vode Srpske,“ naglašava Dušan Aćimović, član neformalne grupe „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka i devastiranje obale rijeke Drine na području Zvornika“

„Smatramo da šljunkare najviše zanima vađenje materijala zbog lične zarade, dok zaštita građana i njihove imovine pada u drugi plan. Moram da istaknem da smo imali dobru saradnju sa inspektorima, koji su reagovali na naše prijavile i izlazili na teren na teritoriji Žepča,“ dodaje Enis Selimović, član grupe „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Zavidovićima i Žepču“.

 

Aktivisti su još jednom poručili da neće odustati od svoje borbe, kako bi se sve radnje vezane za eksploataciju šljunka vratile u okvire zakona.

12

Više informacija o aktivnostima građanskih aktivista koji se zalažu za legalnu eksploataciju šljunka u možete pronaći na Facebook stranicama STOP nelegalnim šljunkarama na rijeci Drini i Eksploatacija minerala iz sliva rijeke Bosne i Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju, Zavidovićima i Žepču

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
631975482Unesite mišem ovo: 9214