Ante Tomić: “Pogledaj što je mačka donijela”

20

 

Narodna biblioteka Zvornik nabavila je novu knjigu Ante Tomića pod naslovom “Pogledaj što je mačka donijela”. To je zbirka priča koje je autor pisao na sebi svojstven način- duhovito, pomalo satirično, ali nadasve zanimljivo i čitljivo.

Nemaju mačke obzira, donijet će nam pred noge baš ono što ne bismo rado vidjeli, a upravo to se, i bez mačaka, događa junacima ovih Tomićevih priča. Ima tu kostura koji ispadaju iz ormara, neželjenih povratnika koji su već odavno bili preboljeni i otpisani – pa i povratnika s onog svijeta koji su promašili svoj termin za umiranje. Ima i neshvatljive bešćutnosti zlobnih pojedinaca, ali i cijelih gradova, prema jednom ni krivom ni dužnom čovjeku, živih jaslica s malim Isusom upitnog identiteta i drugih božićnih anegdota koje Bog, osim ako u međuvremenu nije postao ateist, nikad ne bi tako izrežirao.

Ante Tomić majstorski fabulira sudbine dovoljno nestvarne da postanu predložak za književnost, a opet dovoljno stvarne da djeluju zastrašujuće. Od te pogubne stvarnosti Ante Tomić spašava nas svojim punokrvnim humorom, kao da nam se njime u svoje ime ispričava što je svijet takav kakav je.

Mnogi se mogu pronaći u njegovim pričama, koje će vas nasmijati i u njima prepoznati neke situacije i iz našeg okruženja poput prve priče “Svatko je nečija budala”, ali i ostalim koje se čitaju brzo i lako, ali i rado prepričavaju i preporučuju prijateljima.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
864931572Unesite mišem ovo: 2444