Бијела куга и празне учионице

bkg

Да ни пандемија вируса корона није стала на пут породицама које у потрази за бољим животом одлазе да раде у неку од, углавном, европских земља, најбоље показује најновији податак статистичара да је за годину дана из школа у Српској исписано 460 основаца које су образовање наставили у иностранству.

Према билтену Републичког завода за статистику, од 1. септембра 2019. до 31. августа 2020. године школу у Српској су промијенила 1.464 ђака, од чега се трећина њих одселила у иностранство, док су остали прелазили у друге школе унутар БиХ.Основне, а самим тим и средње школе у Српској већ годинама биљеже пад броја уписане дјеце, а негативан природни прираштај главни је кривац за такво стање, што потврђује и билтен о основном образовању, према којем је школске 2016/2017. године у клупе сјело 92.312 ђака, док је прошлог септембра уписано 86.435 ученика.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина Предраг Рачановић каже да се број ученика константно смањује, а проблем је посебно изражен у мањим срединама.

По документа за испис, према подацима Завода за статистику, протекле школске године су махом долази родитељи ђака трећег, четвртог и петог разреда

Демограф Александар Чавић каже да је, између осталог, бијела куга узрок све мањег броја ђака у Српској.

- Свака нова генерација је малобројнија од претходне. Прогнозе нису оптимистичне ни за наредни период. С друге стране, радно способни становници, заједно са својим породицама, махом напуштају огњиште - казао је Чавић.

Додао је да БиХ и Српска имају екстремно старо становништво, те да се у погледу просјечне старости становништва налазе на зачељу Европе.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
948361275Unesite mišem ovo: 8795