Bijeli golub ponovo (ne) leti: Hajmo vježbati vedrinu: Zvornik „saslušao“ inicijative

1

 

(Piše: Sead Hambiralović)

Sastanak u Gradskoj upravi prošao u dobroj atmosferi i sve su prilike de će krenuti  vedrina sa Drine, a ovaj fotos možda uči u istoriju kao neki novi početak. Ne bi trebalo prejudicirati ali regionalnu mirovno- turističku, obrazovno- ekološku i zdravstvenu inicijativu teško je ne prihvatiti. Pogotovo zbog GljiveMira koja je bila i ranije aktuelna na ovim prostorima, još od vremena kada je na čelu grada bio Boško Milić (mnogo godina kasnije na jednom sastanku veli „da je ostao na čelu do sada bila izgrađena!“), potom dr. Milorad Đokić (rezignirano:„Brate, odavde treba bježati…!“) a dva posljednja- Budimir Aćimović i Zoran Stevanović zavrijedila poštovanje, zbog  iskrenosti i ušlo u „literaturu“. S razlogom spomenuti i prekodrinskog, malozvorničkog, Jovu Rogana  koji je onomad pozvao na kafu da razgovaramo na turističke „teme“.

MLADA „POSTAVA“: Pokazalo se da se drugdje odlučivalo. E pa, sada sam imao „posla“ sa mlađom „postavom“- s lijeva na fotosu Darko Stefanović, gradski menadžer, Mehmed Povlakić, koordinator sastanka i Miloš Tomić, zamjenik gradonačelnika; s desna: Bojan Ivanović, gradonačelnik i autor ove kolumne, pokretač spomenute Inicijative i osnivač projekta GljivaMira.

I sasvim iskreno o najključnijem, temeljnom da se progovori i napokon pokaže dobra volja i koliko toliko „ublaže“ ratne frustracije. Jer, ne može biti da se sadašnji Zvornik „broji“ od 9. aprila 1992. kada je od strane paravojnih jedinica susjedne zemlje „oslobođen-okupiran“ sa načinjenim zlom koje mozak teško može da pojmi. Ne računati pljačku. A pustimo politiku, bjelosvjetske (ne)prilike i velike sile- koliko je do nas?

Pred Zvornikom je veliki izazov u funkciji dobra i temelja za neku vedriju budućnost ovih prostora sa nevjerovatno posloženim slučajnostima i koicidencijom. Ogroman je to poduhvat i valjaće se dobro organizovati. Oko davanja urbanističke saglasnosti za GljivaMira na Diviču, to bi trebala biti rutina, kao i prenošenje dječijeg mirovnog programa sa skandinavskim referencama.

Brzopotezno je održan i susret u Turističkoj zajednici oko pokretanja Međunarodnog Foto – safarija „Traži se Don Kihot“. U kratkom vremenu nemoguće je organizovati. Najvjerovatnije  „uvezati“ sa Foto- safarijem „Stazom Gljive Mira“: Čauševac- Stari grad na Kuli, crkva, turbe, Avdina džamija i preko Mlađevca spuštanje na Divič. Gdje se nakon propratnih programa 23. jula održava međunatorno takmičenje u povodu obilježavanja jubileja, 60 godina nekadašnjeg poznaog motonautičkog kluba, sada kajak- kanu.

1

Na spomenutom sastanku u Gradskoj upravi biranim riječima naveo pitanje  odavanje pošte nekadašnjoj opštinskoj matičarki Nadi Ostojić, koja je pokušala zaštititi svoje komšije u Zamlazu pa je ubijena od strane pripadnika paravojne jedinice.

Nada Ostojić je pokušala odbraniti svoje komšije. Dva puta pokrenuta inicijativa sa trocifrenim brojevima podrške o posthumnom priznanju, ali zapinjalo ko će predati spisak (?!). A što se nebi neka  zgođušna ulica u Zvorniku nazvala Nade Ostojić! Dvostruki značaj- oda priznanje ovoj divnoj ženi, pa i  n a d e  za dalje.               

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
468739512Unesite mišem ovo: 7917