Бојан Ивановић, градоначелник Зворника: Нови блок болнице на услузи цијелој регији

k;k

Зворник је центар регије Бирач па је самим тим потребно да будемо на услузи не само нашим суграђанима, него и комшијама из оближњих општина. Из тог разлога проширујемо болницу, уређујемо инфраструктуру, а имамо и одличну сарадњу са градовима са друге стране Дрине.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Зворника Бојан Ивановић додавши да је пред њима пуно посла како би младе сачували на вјековним огњиштима, а уз то желе што прије да ријеше проблем домаћинстава уз плавна подручја.

- Битан пројекат је утврђење обале ријеке Хоче, која нам је правила велике проблеме у поплавама 2010, 2014. и 2023. године, тако да очекујемо и да то буде реализовано у наредним мјесецима па ће људи имати већу сигурност - рекао је Ивановић.

ГЛАС: Који су то инфраструктурни пројекти који се раде на подручју града?

ИВАНОВИЋ: Не можемо да не споменемо нови блок болнице који се гради на око 3.000 метара квадратних, а који ће бити опремљен најсавременијом опремом. Вриједност пројекта је око 31,5 милиона марака од чега је 95 одсто финансирала Влада РС уз донације Владе Србије, а дио и из наше градске касе. У наредних неколико мјесеци овај пројекат биће реализован што ће допринијети бољим условима за пацијенте из регије Бирач, али и за запослене. На прољеће планирамо да завршимо два водовода и то Пилица - Локањ, те пројекат који ће ријешити проблем водоснабдијевања у девет мјесних заједница.

ГЛАС: Шта граду недостаје у овом тренутку, који су то проблеми са којима се суочавате?

ИВАНОВИЋ: Имамо два огромна проблема, а то су гужве у граду, што ћемо ријешити градњом гараже у првој половини идуће године, али већи проблем је гријање. Погонско гориво наше топлане је гас, а знамо какво је стање са цијеном гаса због сукоба у Украјини. Имамо у плану, ако све прође како треба, да са “Алумином” урадимо велику ствар односно да врућу воду који они ослобађају узимамо од њих. Формирана је радна група у вези са тим пројектом, након чије реализације би цијена гријања за све наше суграђане била значајно нижа.

ГЛАС: Зворник се налази на доброј локацији, на граници са Србијом. Да ли је то довољно искориштено?

ИВАНОВИЋ: На малом простору, односно у Зворнику и сусједним општинама Мали Зворник и Лозница, живи око 170.000 људи што је важно и за привредни развој. Близина Србије је посебно значајна за школовање за она занимања којих нема код нас. Имамо Технолошки факултет, а град је за све бруцоше, без обзира из које општине долазе, обезбиједио стипендије, што мало ко нуди.

ГЛАС: Егзодус људи и миграције све су учесталији, каква је ситуација по том питању? Виде ли млади перспективу у Зворнику?

ИВАНОВИЋ: Миграције су увијек постојале, али у посљедње вријеме су изражене. Људи иду из БиХ и Србије у економски јаче земље, у Европу, то је неминовност. И Зворник прати тај тренд. Једни одлазе, други долазе, јер је наш град центар регије Бирач. Будућности за младе има, јер локална заједница интензивно ради на развоју града како инфраструктурно тако и привредно. Ту су подстицаји, а тежимо да доводимо инвеститоре.

Патријарх

ГЛАС: Колико је била значајна посјета патријарха Порфирија, јер је један поглавар СПЦ након девет деценија дошао у Зворник?

ИВАНОВИЋ: То је био историјски догађај за град Зворник, за нашу регију. Један од повода био је 200 година од освећења храма Рођења светог Јована Претече, а други освећење новог храма Рођења пресвете Богородице чија је градња почела 2008. године.

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
574162839Unesite mišem ovo: 7571