Branko Jašić, bivši košarkaš

11

Davao i više od 40 koševa na utakmici

Branko Jašić, načelnik stambeno komunalnog odjeljenja u gradskoj upravi bio je uspješan košarkaš u mladosti. Igrao je za KK “Drina” iz Zvornika i prošao sve sekcije, u periodu od 1975. do 1982. godine kada odlazi na odsluženje vojnog roka, a zatim na Tehnološki fakultet u Tuzlu. Zbog problema sa zapaljenjem očiju morao je da prestane sa aktivnim igranjem košarke, ali je u ovom sportu ostavio vidan trag.

12

- Igrao sam sa Goranom Vidakovićem, Draganom Zeljićem, Sašom Mitrovićem, Esadom Buljubašićem, Muhamedom Kokorovićem, trener nam je jedno vrijeme bio Asko Hadžiomerović, a na mene je najveći uticaj i utisak ostavio, kao čovjek, stručnjak i trener Mido Kamenica i naravno Luka Stančić koji je svojevremeno bio trener i juniorske reprezentacije Jugoslavije, priča Jašić.

Nakon trideset i nešto godina otkriva nam tajnu koja ga je tada mogla skupo koštati. Zbog toga što nije imao dovoljno godina švercovan je u ekipi pod tuđim imenom.

- Igrali smo u Splitu i ja nastupim pod imenom Asidin Hodžić i dam 43 koša na toj utakmici. Izađe slika u novinama , piše o meni ali kao Hodžiću, krivo mi što je tako,
ali šta mogu. Da stvar bude gora Božidar  Maljković, čuveni trener “Jugoplastike” prilazi mi, čestita, pita za dalje planove, a ja samo strahujem da ne otkrije "prevaru", priča Branko.

13

Ta zamjena identiteta ga je možda karijere koštala, jer ko zna šta bi bilo da je tada zaigrao za neki veći tim. Mada, kaže, bilo je poziva i kasnije, ali zbog zdravstvenih probema morao je reći zbogom sportu.

Branko ima dva sina Tomu i Miloša koji su se bavili odbojkom. Tomo je sa kao petnaestogodišnjak otišao u Novi Sad i igrao za OK “ Vojvodina”. I otac je ponosan
više na njihovu nego svoju sportsku karijeru, i u kancelariji na vidnom mjestu drži slike sinova u odbojkaškim dresovima.

14

Tomo nosi ime pokojnog djede koji je nekada radio u opštini a kasnije bio sekretar
SIZ-a za stanovanje Zvornik.

Branko nam je za potrebe ovog teksta dao fotografije iz svog albuma, prisjetivši se
svoje sportske karijere, saigrača i nekih davnih vremena, a u košarci je i dalje prisutan kao delegat na utakmicama.

15

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
982357641Unesite mišem ovo: 9813