Brigadni general Ljubomir Vlačić

g

 

Častan borac i čovjek

 

Najpoznatiji Zvornički generali su, rodom iz Šekovića !
Svetozar Andrić koji nakon rata živi u Beogradu, i Ljubomir Buba Vlačić, takodje porijeklom iz ovog gradića. Oni koji generala Vlačića poznaju znaju da se radi o izuzetnom čovjeku čije skromno ponašanje ni po čemu ne odaje da je bio hrabar i pošten borac, častan oficir i komadant Birčanske brigade.
Nakon rata je tri godine bio na čelu Petog korpusa VRS sa sjedištem na Sokocu, odnosno divizije, kako on kaže. Od malena nosi nadimak Buba pa se mnogi iznenade, kada ga upoznaju onako markantnog, da ga njegovi najbliži tako zovu.

g2

Sada je u penziji, ali uvijek u pokretu, širokog osmjeha, ljubazan, predusretljiv, omiljen kod svojih bivših saboraca, ali i sugradjana od kojih neki i ne znaju kakav je to borac i komandant bio, jer za razliku od drugih on rijetko o tome priča. Ipak za svoje ratne zasluge kao ni mirnodopske aktivnosti od lokalne vlasti nikada nije dobio nikakvo zvanično priznanje iako je jedini general koji živi u Zvorniku. Za nadati se da će se ta nepravda ispraviti, jer su priznanja za Dan grada dobijali neki pojedinci mnogo manji zaslužni od generala Vlačića za stvaranje, odbranu i razvoj RS i ovog kraja.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
856174392Unesite mišem ovo: 1616