Rajko Avramović – Sve je bilo uzalud što sam radio

1

 

Rajko Avramović koji istoriju Zvornika “drži” u malom prstu, i sigurno je jedan od naboljih poznavalaca njegove prošlosti, rezignirano kaže da je sve što je godinama radio i čime se bavio bilo uzaludno.

-Ništa od brojnih, a ima ih više od hiljadu, kulturno istorijskih spomenika i objekata iz rimskog, srednjeg vijeka, pa i podignutih za vrijeme Austro-Ugarske nije sačuvano od zaborava i propadanja, nije zaštićeno to naše kulturno (ne)materijalno nasleđe i blago, od stečaka do arhtekture. Nismo ni svjesni kakvo istorijsko bogatstvo posjedujemo jer pojedince interesuje samo njihovo lično bogaćenje, a ne da sačuvamo važne eksponate iz prošlosti. Pogledajte samo koliko je starih kuća porušeno, poput zgrade komunalnog preduzeća koja je morala biti sačuvana zbog svoje arhitekture i značaja za naš grad, priča Rajko.

Avramović je jedan od rijetkih zvorničkih entuzijasta koji se i u poznim godinama, 89 mu je , bori da sačuvamo ono najvrijednije iz naše prošlosti. Pisao je, obraćao se i žalio mnogim republičkim i državnim institucijama , ali bez mnogo uspeha,
mada, ako ništa drugo, upozorio je javnost na neke probleme.

Iako je i korona uticala na njega jer nije mogao da se kreće kao što je navikao i što ga drži u životu, Rajko je i dalje vitalan, a i pamćenje ga dobro služi. Nedostaje mu supruga Živka koja je preminula prije nekoliko godina, kćerke nisu u Zvorniku, tako da živi sam.

2

Ima bogatu zbirku raznog arhivskog materijala, fotografija,zna puno podataka iz prošlosti našeg grada i zanimljivosti o ljudima koji su nekada bili njegov važan dio, a kojih odavno već nema među nama. U svako doba dana spreman je da opširno, ali zanimljivo i uz puno podataka priča o nekadašnjem ukrasu grada Andraševoj vili, anegdotama vezanim za Kasinu,legendama o prokletoj Jerini, staroj kapiji, Đurdjev gradu...

- Radio sam kao nastavnik likovnog vaspitanja, bio i direktor osnovne skole “Braća Obradović” u Zvorniku i tada sam, negdje 1966. godine, i počeo da se bavim proučavanjem prošlosti naše, tada opštine, i prikupljanjem vrijednih istorijskih dokumenata, tako da ih imam više od 1800 od kojih se većina nalazi u muzejskoj zbirci pri Narodnoj biblioteci Zvornik, ali imam dosta istorijske gradje i u stanu, kaže Avramović .

On je najzaslužniji što je na kuću u naselju Fetija, u kojoj je tokom drugog svjetskog rata boravio i od posledica ranjavanja preminuo narodni heroj, Filip Kljajić Fićo, postavljena spomen tabla. Zalagao se i da se od rušenja spasu neke stare zgrade, od propadanja sačuva Jevrejsko groblje, neki stečci, kao i imena nekih ulica. Šteta što svoje bogato iskustvo , znanje i sjećanje nije na nekoga bliskog prenio, jer sve je manje pouzdanih svjedoka prošlih vremena poput Rajka Avramovića, koji o njima zna više nego iko u našem gradu.

3

2 Comments

Hahahahahhahah (nije registrovan)

10 July 2021

E stvarno jesi budala, pa ovim nepismenim seljacinama u "gradskoj upravi" na celu sa kriminalnim nacelnikom je jedino bitno kako sebi da munu u dzep, koga da zaposle, koga da za**u, od tvojih stecaka nema para, j**e se njima za tim glupostima...uostalom, ne znam sto potencirate to zvornik grad, to sto je onaj degenerik dodik naglasao da zvornik bude grad kako bi svinja bila gradonacelnik je jedno, ali u stvarnosti to je jedna obicna selendra u kojoj vlada mahalaski mentalitet od kog su svi normalni odavno pobjegli. Aj zdrao.

Anonimni (nije registrovan)

10 July 2021

Godpodin Rajko, bio i ostao covjek velikog srca,posten,ugledan gradjanin Zvornika,nazalost to danas nisu vrednosti,niti je placeno!!!Od srca mu zelim dobro zdravlje!!!!

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
342895761Unesite mišem ovo: 3437