Од септембра умјетничке умјесто музичких школа

11

 

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је у интервјуу Срни да је прву половину године обиљежило оснивање Симфонијског оркестра у оквиру Народног позоришта, те најавила да се од септембра очекује почетак рада умјетничких школа умјесто музичких.

Тривићева је навела да ће средње умјетничке школе бити осниване тако што ће се у њима осим музичких, изучавати и предмети из области сликарства, балета и других видова умјетности.

Говорећи о образовању, Тривићева је навела да је ове године фокус на реконструкцији подручних школа, те да су за реконструкцију, адаптацију и санацију школских објеката у Републици Српској распоређена два милиона КМ.

"Планирана је реконструкција, адаптација и санација у 24 школе на територији Републике Српске, у оквиру којих је обухваћено 17 подручних одјељења. У њима су услови такви да је потребно под хитно реаговати, како би дјеца у руралним подручјима имала исте услове као и дјеца у граду, када је ријеч о условима боравка дјеце у школским објектима", рекла је Тривићева.

Она је навела да је у школској 2021/2022. години наставу у основним школама похађало укупно 85.059 ученика, распоређених у 4.974 одјељења, те да је девети разред похађало 9.400 ученика.

1 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
768413952Unesite mišem ovo: 9364