“Crna Anđelija” Srđana V. Tešine

aa

 

Knjiga “Crna Anđelija” Srđana V. Tešina, koju čine zanimljive, evokativne i nostalgične priče o djetinjstvu i odrastanju, objavljena je u izdanju “Arhipelaga”.

Riječ je o Tešinovoj novoj knjizi priča u kojima Mokrin ostaje u prvom planu, ali je u priče “Crne Anđelije” unio životinje kao novu temu i novi pogled na svijet.

- Te životinje izmeštaju njegovo pripovedanje, u jednoj meri, iz očekivanog prostora, a ono ostaje stilski doterano, pripovedački precizno, jezički upečatljivo, zaokruženo i iznutra, tematski i poetički, povezano u celinu - navedeno je u opisu djela na stranici “Arhipelaga”.

Na “Arhipelagu” je uz opis ove knjige naznačeno i promišljanje književne kritičarke Vojislave Crnjanski koja je istakla da je “Crna Anđelija” potraga za izgubljenim vremenom.

- Kao vešt krotitelj reči i lovac na detalje, autor nas vodi rodnim Mokrinom i okolnim selima, gde je odrastao, ali i Beogradom, u kom je provodio studentske dane, išao na svirke i Fest, držao časove gitare i živeo u iznajmljenoj sobi preko puta Geozavoda, iznad pekare, zbog koje su se bube penjale u njegovu momačku sobicu. Svaka priča podsetnik je na one koji su minuli, ali svakoj svedoči i poneka životinja - bila ona insekt, ptica, pas ili mačka - navela je Crnjanski.

Kako je kazala, te životinje dijele ljudsku sudbinu, pate s nama ili zbog nas, promiču istorijskom pozornicom kao naizgled periferni, a, u stvari, nezaobilazni akteri.

- One nas podsećaju šta je zaista važno i koliko ljubav, vernost ili empatija ne smeju, čak ni u vreme kada se sve meri novcem, pa i sećanja, da budu prevaziđena kategorija - objasnila je ona.

Srđan V. Tešin studirao je filozofiju i komunikologiju u Beogradu. Diplomirao je na poetici kratke priče. Objavio je 12 knjiga, a neke od njih su “Sjajan naslov za pantomimu”, “Antologija najboljih naslova”, “Mokrinske hronike”, “Kazimir i drugi naslovi”, “Kroz pustinju i prašinu”, “Kuvarove kletve i druge gadosti” i druge.

(Glas Srspke)

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
314759826Unesite mišem ovo: 5233