“Ćutanje devojaka” Pet Barker

12

 

Roman “Ćutanje devojaka” Pet Barker (1943), koji je ušao u najuži izbor za “Žensku nagradu za književnost” (ranije “Orindž”) i za nagradu “Kosta”, objavila je nedavno beogradska “Laguna” u prevodu Nevene Andrić.

Briljantno napisan, prožet prizorima užasa i vanredne lepote, ovaj roman daje glas jednoj izuzetnoj ženi – i odeva drevnu priču u novo ruho.

Ovo je priča o “Ilijadi” za kakvu se nikad ranije nije čulo jer će je pripovedati Briseida, trojanska kraljica i Ahilova zarobljenica. Homer je pominje u nekoliko reči, a istorija ju je često zaboravljala.

Pa ipak, Briseida je bila jedna od ključnih figura u “Trojanskom ratu”. Sada pred čitaocem oživljava njena priča. Ona je ljutita, oprezna, spremna da povede u pobunu zarobljene Trojance.

Neće pokleknuti ni kad se nađe između sukobljenih heroja Agamemnona i Ahila. Dok se bore smrtnici i bogovi, a legendarni rat fatalno galopira, Briseida progovara u ime hiljada žena koje su živele iza kulisa logora grčke vojske – robinja, konkubina, vidarki, pralja koje su pripremale mrtve za sahranu, svih onih koje su nestale iz sećanja.

„Odličan, krajnje sirov prikaz “Trojanskog rata” iz ženskog ugla. Kao da je Barkerova među svetlucavim homerskim iskopinama našla antikvitet ispisan pismom koje ona prvi put dešifruje“, napisao je kritičar “Njujork tajms rivju of buks”.

Pet Barker je engleska autorka rođena 1943. Napisala je petnaest romana, koji se uglavnom bave temama sećanja, traume, preživljavanja i oporavka. Osvojila je “Bukerovu nagradu” 1995. godine za završni deo trilogije “Regeneration” – “The Ghost Road”.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
357192684Unesite mišem ovo: 3798