Da li će “kolektivni” najzad postati prošlost

2

 

Zvornik je jedan od rijetkih gradova u RS i BiH koji još uvijek ima kolektivni odnosno alternativni smještaj, dvadeset i pet godina nakon završetka rata. Odavno se, već priča o gradnji zgrade u kojoj će stanove dobiti stanari kolektivnih - alternativnih centara iz Karakaja, ali nikako da se krene sa realizacijom.

Poslednje čvrsto obećanja “palo je ponovo ovih dana, prilikom posjete našem gradu v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Marka Aćića. On je tada novinarima rekao da u Zvorniku uskoro počinje izgradnja stambene zgrade od 37 stanova vrijedne 1,8 miliona KM, kojom će se riješiti problem lica bez adekvatnog smještaja.

.„Grad Zvornik je obezbjedio zemljište i komunalne priključke za ovaj stambeni objekat, a radiće i spoljnu infrastrukturu za ovu zgradu“, rekao je Aćić.

Gradonačelnik Stevanović je izrazio očekivanja da će radova na izgradnji ove stambene zgrade početi vrlo brzo. On je naglasio da će izgradnjom ovog stambenog objekta prestati potreba za alternativnim smještajem u barakama „Inženjering“ i „Metalno“. Zgrada će se graditi u Karakaju, a useljenje ( iako gradnja još nije ni počela), najavljeno je krajem naredne godine.

Tako bi se Zvornik najzad riješio “epiteta” grada sa kolektivnim smještajem, a ljudi u barakama, bar oni koji živi dočekaju taj dugo sanjani dan, jer se radi o starim i bolesnim ljudima, najzad će dobiti dostojan smještaj. Žive uglavnom od socijalne pomoći i paketa koje dobijaju od grada u okviru projekta narodne kuhinje, a u Zvornik su izbjegli sa područja Federacije BiH u kojoj su ostali bez imovine.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
789354612Unesite mišem ovo: 5474