Deset pravila za prve dame

dsfs

 

Kao supruge predsjednika, američke prve dame moraju se pridržavati određenih pravila koja donosi život u Bijeloj kuće. On podrazumijeva i brojne privilegije, ali i dužnosti, pa i neka ograničenja koja prve dame moraju poštivati. I nova američka prva dama Jill Biden susrest će se sa svim tim odredbama.

1. Dozvoljeno im je dekorisati samo dio Bijele kuće

Prva dama smije dati lični dodir dekorisanju dijela Bijele kuće u kojem živi, na drugom i trećem spratu, dok u drugim prostorijama to nije dozvoljeno. To se naročito odnosi na istorijske sobe koje pripadaju američkom narodu, a ne porodicama koje žive u Bijeloj kući. Ako želi nešto izmijeniti u tim istorijskim gostinjskim apartmanima, poput Linkolnove spavaće sobe ili bilo koje druge prostorije otvorene za javnost, koja se nalazi u prizemlju ili na prvom spratu, prva dama mora za to tražiti dopuštenje Odbora za očuvanje Bijele kuće,

2. Ne smiju primati darove od stranih vlada

Darove koje američki predsjednik i prva dama dobiju od stranih vlada, smatraju se darovima za Sjedinjene Američke Države, a ne za njihovu porodicu. Postoje neke iznimke (naprimjer, ako je poklon male novčane vrijednosti), ali većinom tim poklonima upravlja Nacionalna uprava za arhiv i evidenciju.

3. Ne smiju otvarati prozore na Bijeloj kući

U intervjuu s Oprahom Winfrey, bivša prva dama Michelle Obama otkrila je da se u Bijeloj kući ne smiju otvarati prozori. Njezina kći Sasha jednom je otvorila svoj prozor i odmah su počeli stizati pozivi s upozorenjem da odmah zatvore prozor. Nikad ga više nisu otvarali.

4. Moraju platiti lične troškove

Kako i svi drugi, od porodice američkog predsjednika očekuje se da plati stvari poput hrane, odjeće i higijenskih potrepština koje koristi. Ured računovođe svaki mjesec pripremi račun sa svim troškovima koji se dostavlja predsjedniku i prvoj dami.

5. Smiju prihvatiti dizajnersku odjeću kao poklon, ali postoji caka

Ako dizajner pokloni odjeću predsjedniku ili prvoj dami, oni je smiju nositi samo jednom i nakon toga je moraju donirati. Haljine koje su nosile na inauguraciji, Melania Trump i Michelle Obama donirale su institutu Smithsonian. Naravno, prve dame smiju kupovati dizajnersku odjeću, ali očekuje se da za nju plate punu cijenu, kao i svi drugi.

6. Ne smiju voziti

Hillary Clinton i Michelle Obama priznale su da im je tokom života u Bijeloj kući nedostajalo da same voze auto. Čak i nakon odlaska iz Bijele kuće, Michelle je otkrila da joj Tajna služba i dalje ne dopušta da vozi vlastiti auto.

7. Ne dobivaju platu za svoj rad u Bijeloj kući

To je, zapravo, pametan politički potez. Bijela kuća jako puno zavisi o neplaćenom i neslužbenom statusu prve dame. To ima i svoju prednost, da mogu iskoristiti osobu koja se čini kao apolitična, bez ikakvog sudjelovanja u političkim ishodima.

8. Očekuje se da se bave dobrotvornim radom

Od svake prve dame očekuje se da će se angažirati oko nekog društvenog pitanja i baviti se njime. Lady Bird Johnson prva je službeno započela s ovom tradicijom baveći se zaštitom okoliša, ali su i prve dame prije nje sudjelovale u humanitarnom radu.

9. Smiju zadržati svoj posao

Prve dame Sarah Polk, Eleanor Roosevelt i Bess Truman bavile su se svojim poslovima dok su njihovi supruzi bili predsjednici. I nova prva dama Jill Biden rekla je kako namjerava nastaviti predavati na koledžu i nakon što se sa suprugom Joeom Bidenom useli u Bijelu kuću.

10. Ne moraju živjeti u Bijeloj kući

Melania Trump nije se uselila u Bijelu kuću odmah nakon inauguracije Donalda Trumpa 2017. godine. To je bilo zato da njihov sin Barron ne bi morao prekidati tekuću školsku godinu pa je Melania ostala s njim u New Yorku dok ne završi razred.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
864237591Unesite mišem ovo: 8783