Draga saveta

11

 

Piše: Mirjana Mićić

Prije mnogo godina u jednim novinama bila je rubrika “Draga saveta” (slične postoje i danas u nekim magazinima ) u kojoj su čitaoci pitali ono što ih zanima i dobijali odgovore, odnosno savjete. Najčešće su opisivali situacije u kojima se nalaze, dileme, probleme, tražeći riješenje.

Podsjeti me to da danas rijetko ko želi da čuje mišljenje neke druge osobe, da se
konsultuje, pita, već smatraju da sve znaju i da im nikakav savjet ne treba. Nađoh se i sama, nenadano u ulozi “savete”, kada sam grupi po izgledu djevojaka, po godinama, još uvijek djevojčica, skrenula pažnju na ponašanje. Možda ste i sami primjetili da su nam ženska djeca sve više muškobanjasta, a muška nekako feminizirana. Naročito ove nove generacije. Jer nije ženstvenost u tome da se obuku “vruće” pantalonice, utegne u usku haljinu ili helanke ispod kojih se nadziru tange, već ponašanje, lijepi maniri, mazan, umiljat glas. I ne, nikako, preglasan govor pun psovki i neprijatnih, za uvo iritirajućih poštapalica, smijanje od koga odjekuje ulica, dovikivanje, pijano cičanje ponekad i u tri ujutro.

Rijetko je danas sresti djevojku čiji izgled i oblačenje je u skladu sa njenim godinama, riječnikom, lijepim vaspitanjem, kulturnim odnosom prema sagovornicima i sugrađanima. Ni osnovni bonton se ne zna, prilikom ulaska u neki objekat prednost ima ko izlazi, a ne obrnuto. Ulazi se ne poštujući “prvenstvo” drugog, njegove godine, gura, čuška. Najčešće gleda u mobilni, sluša neka nova, pomalo čudna i nerazumljiva muzika, niko više ne recituje Desanku Maksimović ili nekog drugog pjesnika već pjevuše riječi nekih pjesama o “ženi od sultana” koje su im često i uzor.

Malo ko će od mladih saslušati šta mu u najboljoj namjeri želite reći, jer misle da sve znaju, a da je one starije vrijeme pregazilo, da dave, smaraju, pametuju. Često se sjetim izreke “Da su mi one godine, a ova pamet”, znala bih šta bih i kako radila, ali život nema reprizu. Ipak, on nauči čovjeka nečemu, stekne iskustvo i mudrost i lijepo je kada to, pa makar i prolaznik, sa vama želi da podijeli. Od svakog čovjeka se nešto može naučiti i nikada ne znate kada će vam čija pomoć zatrebati, zato poslušajte šta će vam neko, dobronamjerno, nekada nešto i u prolazu reći, ili bar o tome razmislite ...

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
528964137Unesite mišem ovo: 6231