DRINA

33

 

Piše: Mirjana Mićić

Raskukao se jedan ovdašnji portal kako se na obali Drine dešavala prava drama jer se rijeka izlila i ugrozila luna park i dva ugostiteljska objekta u pripremi.Došli i čelnici grada zabrinuti za štetu koju će nabujala voda  nanijeti vlasnicima tih objekata. A možda su se trebali zapravo zapitati  šta će oni (i ti objekti) uopšte tamo, jer je gradska plaža postala sve drugo  samo ne ono što treba i što joj ime kaže.

 Pisala sam već da obala Drine izgleda kao nečiji špajz- kada lokalni moćnici  ne znaju gdje će šta (po)staviti oni to smjeste na gradsku plažu. Tako tamo imamo teretane, košarkaško igralište, montažne ugostiteljske objekte, već drugi mjesec luna park, a s obzirom da počinje sezona kupanja, sunčanja, odmora za te namjene tu je sve  manje mjesta.

Zanimljivo je  ko, da ne kažem nešto drugo, dobija dozvole, ako ih uopšte ima,  da gradi objekte pored rijeke, sječe drveće  da bi mogao ugurati montražni ili već kakav objekat, puštati muziku do sitnih noćnih sati, praviti buku zbog koje mnogi ljudi neće  moći spavati. Radi s e o  tipovima i likovima koji su, nažalost, u dobrim vezama sa predstavnicima vlasti, kumovi sa narodnim poslanicima koji ih štite i dozvoljavaju da grade i prave nešto gdje ne bi trebalo. Sve zbog lake i brze zarade. Da ne spominjem da li neko uopšte u sve brojnijim ugostiteljskim objektima u Zvorniku kontoliše visinu buke, sipanje alkohola maloljetnicima, konzumiranje droge, njihovo radno vrijeme, itd.

Drina se izlila na gradsku plažu, pa šta, nije ugrozila nikoga osim tih objekata i eventualno parkinga takođe podignutog  gdje nije trebao.Nije ovo prvi put da se Drina izliva, otkad je svijeta i vijeka rijeke su se izlivale, poplava bilo, šteta većih ili manjih.To je rizik na koji se mora računati kada se pravi i gradi u njihovoj blizini.

Trebali su se, eventualno, kao što je slučaj kod restorana sina bivšeg gradonačelnika na vrijeme obezbijediti,  čvrstu obaloutvru podići, korito rijeke na tom mjestu dublje iskopati, pa se možda osigurati, mada  priroda samo vraća ono što joj činimo.

Drinu treba ostaviti na miru, pa će i ona možda nas, kako se mi odnosimo prema njoj, ona tako nam i vraća. Priroda  se buni proziv onoga što joj se nameće, sa nekim stvarima se nije šaliti. Karma je čudo, a ima onaj dobar vic po sistemu vodica donijela, vodica odnjela, kako došlo tako otišlo. Mada  ne sumnjam da će budući plažni objekti itekako zaraditi u ljetnjem period jer u suprotnom ne ti se tu ni postavljali, sa odobrenjem gradske  vlasti  koje ne može svako dobiti.

A što se tiče portala sa početka teksta ne sumnjam da će brigu o ugroženim objektima “pretočiti” u njihovu reklamu  kada počnu sa radom…

 

6 Comments

Objektivan (nije registrovan)

18 June 2023

Djurdjo gradi, osladilo mu se, a sto i ne bi kad je u talu sa opstinarima.Bravo Miro na tekstu, sve je tako kako si napisala i jos gore, grad pun droge, radi ko sta hoce

Narodni front (nije registrovan)

18 June 2023

Bio, nije vise, presao u snsd, zenu zaposlio u grafskoj upravi,Ide tamo gdje ima koristi.Kad je iskoristio Sinisu Ilica okrenuo se Ivanovicu , poltron jedan

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
267958431Unesite mišem ovo: 9759