Druga mladost u „Mladosti“

3

 

Planinarsko društvo „Mladost“ Zvornik postoji već 42 godine, i trenutno broji četrdesetak članova različitih generacija. Među njima je 15 žena, od kojih je jedna i Biljana Perić, koja se, sa ostalim planinarima, prije nekoliko dana vratila sa planine Javor, u okolini Han – Pijeska. Kako nam je rekla peli su se na vrh Veliki Žep, a planinaranjem se bavi tri godine.

- Učlanila sam se u društvo “Mladost” na nagovor moje rodice Zrele Kajiš koja je godinama u planinarima, i nisam se pokajala. Naprotiv, lijepo nam je, družimo se, krećemo, boravimo u prirodi što je zdravo i baš mi prija. Svake sedmice idemo negdje, bili smo nedavno tri dana na Tjentištu pa smo iskoristili priliku i obišli Maglić, Peručicu i još neka mjesta, priča Biljana.

1

Kaže da svaki put pređu najmanje deset - petnaest kilometara u jednom pravcu, da se lijepo druže,ponekad bude i naporno kao prilikom uspona na Udrić kod Zelinja, ali njoj je teži bio silazak nego penjanje, zbog kamenja koje se obrušava.

- Sve mi se sviđa kod planinarenja, i neke moje prijateljice i komšinice kao Dušica i Biljana su se učlanile u “Mladost” tako da sada zajedno idemo u planinarske poduhvate.

Družimo se i sa članovima planinarskog društva “Korak” takođe iz Zvornika, kao i drugim društvima, poput “Srpski soko” Majevica. Za planinarenje je najvažnija dobra volja, a što se opreme tiče neophodna je udobna i čvrsta obuća jer se dosta pješači, a ostalo kako ko ima, kaže ona.

Biljana je radila u fabrici glinice, sada je u penziji, a njen sin Slavko je slikar i ikonopisac.
 

2

Predsjednik planinarskog društva “Mladost” Janko Mikić kaže da je interesovanje Zvorničana za planinarenje veliko, da je upis tokom cijele godine i da im se svi zainteresovani, ma koliko imali godina, mogu pridružiti.

O Biljani kaže da je dobra, vrijedna i uporna planinarka, a nada se da će dobijanjem na korištenje prostorija bivše škole u Liješnju  za potrebe zvorničkih planinara, povećati se i broj članova kao i raznovrsnost njihovih aktivnosti.

Zahvaljujući “Mladosti” i planinarenju neki njeni članovi doživljavaju drugu mladost, i radost druženja, raznih izazova i povrde da još mogu mnogo toga da osvoje…

30

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
692583741Unesite mišem ovo: 1651