Dubravčanka u Zvorniku

w

Zbog supruga došla i ovdje ostala

Alija Savić rođena je u Dubrovniku prije tačno 9o godina, a u Zvornik je došla 1961. godine nakon udaje za naočitog policajca Vuku. Priča da su se upoznali u Trebinju, i da je on ubrzo dobio premještaj u Zvornik pa su tako zajednički život nastavili u našem gradu.

I posle smrti supruga, dvadesetak godina kasnije, Alija je ostala ovdje da živi sa sinom jedincem Sašom. Preživjela je dva rata, u onom prvom je bila mlada partizanka, na šta je ponosna i ima, kaže solidnu penziju, na osnovu učešća u tom ratu. Nakon što je sin sa porodicom otišao u Kanadu, ona ne napušta Zvornik, već ostaje i preživljava ratne i poratne dane.

Stariji sugrađani je pamte kao trgovca, bavila se i društveno političkim radom, puno putovala. Zdravlje je još dobro služi, mada, žali se, u poslednje vrijeme malo je noge “izdaju” pa je krenula kod ljekara da vidi šta joj je činiti. Na pitanje kako joj Zvornik danas izgleda kaže da se puno toga izmjenilo.

- Volim da se družim sa ljudima, ali došao neki novi svijet, pola ih ne poznam. Starih Zvorničana je sve manje, neki umrli, dosta se odselilo, one što su tu rijetko viđam jer i njih stigle godine, priča Alija koja i pored poznih godina sama održava veliki stan u kome je dosta upomena na njoj drage ljude.

- Najvažnije je da nikome ništa ne dugujem, da nikome nisam na teretu i da živim od onoga što sam stekla u životu, priča Alija koju život nije mazio, ali je ostala čvrsta i ponosita kao što je uvijek bila, i od koje se uvijek pametan savjet može čuti.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
589632174Unesite mišem ovo: 7199