Dušica i Zdravko Stefanović: 62 godine u braku

22

 

Od  bračnih parova u Zvorniku sigurno je da su Dušica i Zdravko Stefanović  među onima sa najdužim  “stažom”. Početkom jula ove godine biće pune  62 godine kako zajedno dijele dobro i zlo. Ovog prvog je srećom bilo više, ali, priča Dušica, dešavalo se da ponekad  dođe, kao i u svakom drugom braku, do  svađe, ljutnje, ali na kratko .

-I kad je dolazilo do nekih nesuglasica nikada nije bilo da ne govorimo ni jedan dan za sve vrijeme našeg braka. Za opstanak braka pored ljubavi važno  je obostrano povjerenje,tolerancija, poštovanje, da se nešto ponekad  oprosti, otkriva ona  recept za dugovječnu bračnu zajednicu.

Dušica je kao djevojčica  došla u Zvornik iz  Srbobrana gdje su do tada živjeli. Majka koja je bila babica dobila je ovdje posao i preselili su se u naš grad. Nekoliko godina kasnije upoznala je Zdravka.

 On o tome priča: “Primjetio sam je  I odmah  mi se dopala. Molio sam neke moje drugove i brata Dragana da me upozna sa njom. Tek sam bio završio školu, ali sam išao na dodatno usavršavanje i  nisam imao puno vremena za zabavljanje, ali mi se Dušica baš svidjela”, priča Zdravko. On je tada počeo raditi u Šperploči u kojoj je proveo sav svoj radni vijek, a ona je bila mlada frizerka .

22

Upoznali su se na jednoj igranci, otkriva Dušica.

-On je opet morao u Sarajevo u školu, ali kad se vratio 1. maja smo se vjerili, a ubrzo, 2.jula 1961. godine i uzeli. Nismo se dugo zabavljali, jednostavno znali smo da je to -to i nismo imali šta više da čekamo. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu i da smo donijeli pravu odluku jer smo u braku 62 godine. Godinu dana nakon vjenčanja, tačnije u avgustu 1962. godine  rodio se sin Duško, a dvije godine kasnije  kćerka Olgica. Imamo petoro unučadi i šest praunuka. Očekujemo i sedmo praunuče, za sada je najmlađi Sergej, od unuka Darka, kaže ponosna baka i prabaka. Najstarija unuka nosi njeno ime i radi isti posao, frizerka je. Naravno i Zdravko je sretan i ponosan na potomke od kojih neki žive van Zvornika .

33

Dušica je u 81 godini života, suprug je šest godina stariji. Zdravlje ih još dobro služi, pamćenje takođe. Zdravko se sjeća mnogo toga vezanog  ne samo za svoju porodicu već i za prošlost Zvornika i od njega se puno toga zanimljivog i poučnog može saznati. Nedavno su imali jednu nezgodu u kojoj je Dušica zadobila povrede noge i to zbog propadanja lifta.

-Suprug i ja ušli smo u lift u zgradi u kojoj živimo u centru grada. Kada je lift stao, krenula sam da izađem. Nisam mogla ni da pomislim da nije stigao do dna već sam, kada sam otvorila  vrata, propala  u rupu duboku 60-tak centimetara i ozbiljno se povrijedila, objašnjava Dušica koja se polako oporavlja od šoka (i povreda) koji je tada doživjela .

33

Uz nju je naravno  i sada Zdravko  kao i sve godine otkako su u braku. Puno su putovali, redovno išli na more, bili u Parizu gdje je živio njen brat. Dušica je kao vjernica I hodočasnica  obišla mnoge manastire, hramove, srpske svetinje. Bila je u Jerusalimu, Jašiju u Rumuniji.

Uvijek su jedno drugome pomagali, uvažavali se, voljeli. U krugu najbližih proslavili su prije nekoliko godina zlatnu svadbu, nadaju se da će biti još značajnih godišnjica i događaja u njihovom životu, a na naše pitanje da li je s obzirom da je frizerka, vodila računa o frizuri muža rekla je da ga je uvijek i samo ona sređivala. I dan danas je tako…

1 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
619723548Unesite mišem ovo: 2711