Fetija - najstarije zvorničko naselje

1

 

Grad kao na dlanu

Fetija je vjerovatno najstarije naselje u Zvorniku. Do nje se stiže ulicom od spomenika naviše, ili stepenicama iz ulice Braće Obradovića, u blizini bolnice. Kako god, to je naselje u kome je puno lijepih kuća iz bliže ili dalje prošlosti, sa puno zanimljivih priča o ljudima koji su tu nekada živjeli.

- Ovo je najljepši dio Zvornika, ovdje je nekada bila podignuta Katolička crkva, tu je u blizini i pravoslavni hram, prva bolnica. Blizu centra, a opet bez velikih zgrada, sa kućama i dvorištima punim cvijeća, dobrog komšiluka, dosta djece, kaže jedan prolaznik čija porodica tu decenijama živi.

2

3

Dvorište jedne kuće pored puta ukrašeno bundevama, tikvama, nekim predmetima iz prošlosti koji sada imaju samo dekorativnu, ne i upotrebnu namjenu. Na prozorima, terasama i dvorištu puno ruža i ostalog cvijeća, lijepih saksija i ostalih “posuda” u kojima se ono nalazi. Ali, osim lijepih, velikih i novih kuća ima i onih starih, ruiniranih, u kojima niko ne živi. Odmah do Fetije je naselje Bair u kome takođe slična slika. Jedan od sagovornika pojašnjava da ih dijeli potok, i da se znaju naljutiti na onog ko “pomiješa” jedno naselje sa drugim. Naselje je dobilo ime od turske riječi Bajir što znači brijeg. Nekada su sve kuće bile pokrivene šindrom, a do njih se moglo doći samo konjskom zapregom. Sada slika sasvim drukčija. Jedna ogromna žuta kuća plijeni svojim izgledom i ukusno uređenim dvorištem punim cvijeća u istoj boji.

4

Komšije kažu da tu živi povratnici iz Švajcarske. Nije ni čudo da tako izgleda jer se vidi da je puno novca u nju uloženo.Ali ni ostale po ljepoti ne zaostaju puno. Odavde se pruža lijep pogled na Zvornik koji leži kao na dlanu.

5

Ako ne živote u ovom dijelu grada, nađite vremena i prošetajte do Fetije i Baira. Imaćete šta da vidite poput obnovljene kuće u kojoj je umro Filip Kljajić Fićo, a koja je bila vlasništvo nekada najbogatije zvorničke porodice Kurić, kao i drugih nekada znamenitih porodica Jahić, Ostojić, Karaosmanović, Marković, Jovičić i drugih. Takođe, zanimljivi su i nazivi ovdašnjih krivudavih ulica poput Vidovdanske, Đurđevdanske, Kameničke, Bolničke i drugih od kojih su neke preimenovane nakon poslednjeg rata. I kojom god krenete negdje ćete izađi, i svaki put kada na Fetiju i Bair u šetnju krenete, ko zna kojim će vas pravcem neki od puteva odvesti i šta sve zanimljivo otkriti.

11

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
784635912Unesite mišem ovo: 9192