“Gvozdeni oblaci” Branislav Janković

2

 

Ubistva u haremu

Jedan težak i smrtonosan oblak nadvio se nad haremom niškog paše, a crv sumnje pretvorio se u lava. Jedini koji može da rastjera smrtonosni oblak jeste čovjek koga ionako neprestano prate gvozdeni oblaci.

Čitaocima već poznat iz romana „Vetrovi zla“, raspop Jevrem Utvić, kontroverzan lik u svakom pogledu, junak je i „Gvozdenih oblaka“, novog romana Branislava Jankovića.

Kao istražitelj zločina, Jevrem Utvić ima jednu prednost: on vidi mrtve i razgovara sa njima.

Ali, ponekad ni mrtvi ne mogu pomoći, jer – ubica je živ.

Zato je Jevremu potreban neko ko prevashodno umije sa živima, pa se u istragu uključuje i Bosanac Jusuf Bulatović, nekadašnji engleski đak i mason, još jedan protivriječan i veoma zanimljiv lik, takođe poznat čitaocima iz „Vetrova zla“.

Roman „Gvozdeni oblaci“ donosi jednu neuobičajenu detektivsku priču, sa i te kako neobičnim likovima, a može se reći da su i podneblje i period radnje neobični, čak i egzotični, iako se radi o današnjoj južnoj Srbiji. Naime, široj publici nije mnogo poznat život u onim srpskim krajevima koji su, nakon stvaranja države Miloša Obrenovića, još dugo godina čekali da budu oslobođeni od turske vlasti, tako da je pravo otkrovenje zaviriti u to vrijeme.

Besomučna potraga vodi čitaoca od ciganskih šatri do turskih zindana, od spaljenih srpskih sela do niških džamija, od izdaja do vječnih prijateljstava, od senki do sunca.

I do jedne ljubavi zbog koje se paša i aga nikada neće pomiriti.

Odlično napisana knjiga, čita se u jednom dahu, zanimljiva i uzbudljiva poput nekog dobrog filma.

Obavezno pročitati, posjeduje je Narodna biblioteka Zvornik

1 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
143729586Unesite mišem ovo: 9239