I to je Zvornik - čekanje na besplatan obrok!

1

 

Jedan prizor u centru grada privukao nam je pažnju. Iz vozila koje je tu nakratko bilo parkirano okupljenim ljudima skromno obučenima, vozač je, u plastičnim kesama, dijelio besplatne obroke hrane.

Od njega saznajemo da se zove Ismet Vehapi, da je iz okoline Zvornika i da je aktivista Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS koji donira besplatne obroke za socijalno ugrožene stanovnike Zvornika, kao i drugih mjesta u BiH.

11

Ova narodna kuhinja kako je zovu njeni korisnici imala je svoje prostorije u Zvorniku u blizini srednje škole, ali je zatvorena, iz ko zna kojih razloga. Stoga Ismet svaki dan hranu dovozi iz Potočara i dijeli onima kojima  taj jedan kuvani obrok dnevno itekako  znači.

Na pitanje je li samo “staje” tu, u centru grada, radi podjele, kaže da raznosi hranu na više mjesta, jer ima dosta starih i nepokretnih kojima je donosi.

3

- U Zvorniku ima oko 160 ljudi kojima dijelim hranu, radi se o raznim nacijama: Srbi, Bošnjaci, Romi, Hrvati, svi koji nam se obrate, priča Vehapi koji ne vozi samo nedeljom jer u subotu, za taj dan osim kuvanog jela, podjeli i “suvi” obrok za nedelju.

Pomalo je tužno gledati neke naše sugrađane sa koliko nade ali i očaja, isčekuju hranu u posudama koju dobijaju kao i koje parče hljeba i poneku voćku.

Grad Zvornik je svojevremeno donio odluku da umjesto kuvanih obroka u tkz. projektu narodne kuhinje, tri- četiri puta godišnje najsiromašnijim sugrađanima podijeli namirnice, uglavnom one najjeftinije –riža, makaroni, brašno. Međutim mnogima više znači kuvano jelo i stoga su zahvalni ovoj organizaciji što nisu gladni.

Ako želite da pomognete njen rad i ovu plemenitu aktivnost možete pozvati humanitarni  broj 17011 i time omogućiti jedan  besplatan obrok nekome kome je najčešće i jedini  u toku dana.

12

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
598734162Unesite mišem ovo: 6616