Inspekcija provjerava zakonitost gradnje asfaltne baze u Tršiću kod Zvornika – aktivisti sumnjaju na korupciju u samom vrhu gradske vlasti

''Vaš upit o posjedovanju odobrenja za izgradnju asfalne baze privrednog društva ''Keso gradnja'' iz Zvornika proslijeđen je na postupanje građevinskom inspektoru. O preduzetim mjerama i ishodu inspekcijske kontrole, bićete blagovremeno obaviješteni.''

Na zbrinutost mještana Tršića što se u krugu bivšeg preduzeća AD “Vodoprivreda” u ovoj mjesnoj zajednici izvode radovi na montaži zastarjelog postrojenja asfaltne baze i molbe neformalnoj grupi građana “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Zvorniku” da kod nadležnih provjere o čemu se zapravo radi, stigli su prvi odgovori koji su samo produbili njihove sumnje da u cijelom poslu ima elemenata nezakonitosti.

“Kako su radovi na montiranju postrojenja buduće asfaltne baze u poodmakloj fazi, molimo vas da izvršite inspekcijski nadzor u cilju kontrole da li je privredno društvo “Keso gradnja” dobilo gradjevinsku dozvolu za izgradnju baze, jer smatramo da je zakonska procedura da se ona pribavlja nakon dobijanja ekološke saglasnosti” – obratili su se iz Grupe nadležnima u Gradskoj upravi Zvornik.

Sumnje da “Keso gradnja” za investiciju nije prethodno obezbijedio dozvolu za gradnju su uslijedile nakon što su zvornički aktivisti za zaštitu rijeke Drine utvrdili da na gradilištu nema zakonom propisanih obilježja o investitoru i izvođačima radova. Takođe, da je riječ o postrojenju nabavljenom u Mrkonjić Gradu, a proizvedenom sada već davne 1991. godine, zbog čega se postavlja dilema da li tako zastarjela oprema može zadovoljiti ekološke norme.

Posebno zbog toga što je u neposrednoj blizini gradilišta baze magistralni put Zvornik – Bijeljina, ali i stambeni objekti, odnosno kuće u kojima žive stanovnici Tršića.

Krateri ispunjeni vodom, koji su nastali usljed nelegalnog iskopavanja šljunka u krugu propale “Vodoprivrede” su još bliže gradilištu i povezane su sa rijekom Drinom i u njih bi se neizostavno ispuštao otpad u procesu proizvodnje baze. S obzirom da se ne mali broj stanovnika Tršića pitkom vodom snadbijeva iz bunara pribojavaju se da bi u njih dospijevale i štetne materije iz baze.

“Vaš upit o posjedovanju odobrenja za izgradnju asfalne baze privrednog društva “Keso gradnja” iz Zvornika proslijeđen je na postupanje građevinskom inspektoru. O preduzetim mjerama i ishodu inspekcijske kontrole, bićete blagovremeno obaviješteni” – odgovor je inspekcijskih službi Grada Zvornik na upit Grupe.

Aktivisti neformalne grupe građana “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Zvorniku” su od početka svog djelovanja unazad godinu dana ukazivali na problem brutalne devastacije zemljišta, nelegalno izvezenih desetine hiljada kubika šljunka i napravljenih kratera u krugu propalog preduzeća AD “Vodoprivreda”.

Grupa je početkom ovog mjeseca od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS obezbijedila informacije da im je preduzeće „Keso gradnja“ 20. aprila ove godine podnijelo zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za proizvodnju asfalta, kapaciteta 60 t/h sa pratećim sadržajima.

Uz zahtjev su dostavili izdate Lokacijske uslove od 31.marta, od strane Odjeljenja za prostorno uređenje grada Zvornika. Oni se odnose na rekonstrukciju ranijeg objekta u krugu “Vodoprivrede”, izgradnju hale za namjenu skladišta, kao i postrojenja asfaltne baze. Zahtjev za izdavanje ekološke dozvole i Dokazi uz zahtjev dostavljeni su Odjeljenju nadležnom za zaštitu životne sredine grada Zvornika 28. aprila, u svrhu javnog uvida, koji traje do 28. maja 2022. godine, odgovorili su Grupi iz ministarstva.

U nastavku zalaganja za zakonski postupak u realizaciji ove investicije i zaštitu interesa mještana Tršića, zvornički aktivisti su najavili da će ovih dana, a najkasnije do naznačenog roka dostaviti primjedbe i mišljenja koja se odnose na životnu sredinu, odnosno svoje stavove po tom pitanju.

“Ono što je sigurno da nećemo dozvoliti rad zastarjelog postrojenja i da ćemo pokrenuti pravnu borbu da se ono onemogući. Ogorčeni smo na gradsku vlast koja je izdala lokacijske uslove i sumnjamo da u svemu ovome, kao i ostalom kada je u pitanju bivše preduzeće “Vodoprivreda” ima elemenata korupcije u samom vrhu gradskih vlasti Zvornika. Nadamo se da će građevinska inspekcija ovaj puta savjesno obaviti svoj posao i spriječiti daljne radove na montaži i izgradnji baze, jer objekat nema potrebnu građevinsku dozvolu”, riječi su Dušana Aćimovića iz Tršića, koji je i jedan od istaknutijih aktivista neformalne grupe građana koji se zalažu za očuvanje rijeke Drine.

 

antikorupcija.info

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
752361948Unesite mišem ovo: 1653