Iz arhive: Podsjećanje na prve policajce Zvornika

1

 

Početkom aprila MUP RS slavi dan policije, pa je to prilika da se podsjetimo čelnika zvorničke policije od rata na ovamo. Stoga, sa manjim dopunama ponovo objavljujemo tekst iz arhive o njima, i ujedno da se sjetimo   Stanimira Vidovića  i Neđe Jovičića koji su, igrom sudbine, preminuli na dan službe kojoj su pripadali i predano vršili svoj posao.

Sadašnja Policijska uprava Zvornik od rata pa na ovamo mijenjala je svoje nazive, načelnike, ali ne i zgradu u kojoj je godinama. Od policijske stanice do policijske uprave, u međuvremenu je mijenjala imena i status, jedno vrijeme bila Centar javne bezbjednosti pa ga izgubila. Onda opet dobijanjem statusa grada, to postala, pa se prije nekoliko godina “transforisala” u Policiju upravu Zvornik. 

Od svog nastanaka 1992. do 1994. godine kao Stanica javne bezbjednosti Zvornik obuhvatala je opštine Zvornik i Osmaci. Od 1994. do 2001. kao Centar javne bezbjednosti u svom području djelovanja “ima”: Zvornik, Miliće, Vlasenicu, Srebrenicu, Šekoviće, Osmake i Bratunac.

Od 2001. do 2002. godine je Sektor Zvornik, pri Centru javne bezbjednosti Bijeljina, da bi 2002. ponovo postao Stanica javne bezbjednosti Zvornik. Od 2016 do 2017  dobija naziv Centar javne bezbjednosti Zvornik, a nakon 2017 postaje Policijska uprava Zvornik.

1

Na njenom čelu promjenilo se za tri decenije više načelnika. Njihove fotografije izložene su u holu zgrade PU na trećem spratu uz navedene godine kada su se nalazili na toj dužnosti.

Milenko Mijić, Miloš Pantelić i Marinko Vasilić su bili na čelu zvorničke policije te prve ratne 1992. godine. Milorad Lokanjčević je bio do 1993. godine kada  dolazi Dragomir Vasić koji na mjestu načelnika ostaje do 1998. godine.

Nakon njega Mane Đurić je do 2001. godine prvi čovjek policije u Zvorniku, iako živi u Vlasenici. “Nasleđuje” ga Milorad Marić koji policijom rukovodi tri godine. Mijenja ga, 2005. godine,  Stanimir Vidović, takođe iz Vlasenice kao Đurić.

Vidović ostaje najduže na ovoj poziciji, sve do prerane i iznenadne smrti 2. aprila 2016. godine. Ironija sudbine je “režirala”  da njegova sahrana bude 4. aprila, na Dan policije  RS koji je te godine protekao u znaku njegovog neočekivanog “odlaska”.

5

Posle Vidovića, Zvornik statusom grada, ponovo dobija Centar javne bezbjednosti i novog načelnika , kratko Jovicu Vasilića pa Gorana Abazovića. Sa tog mjesta on 2019. godine odlazi u penziju, a dolazi  Aleksandar Vasiljević koji je aktuelni načelnik  PU Zvornik.

22

U međuvremenu su i mnogi policajci došli i prošli kroz zvorničku policiju. Stariji su otišli u penziju, zamjenile ih mlade kolege. Svake godine tradicionalno za Dan policije RS organizuje se susret sa bivšim radnicima policije koji se raduju ponovnom viđenju sa onima sa kojima su proveli radni vijek. Nekih, nažalost, više nema među živima poput Neđe Jovićića koji je slično Vidoviću, preminuo na taj dan.

Najtragičniji događaj u istoriji zvorničke policije, osim ratnih dešavanja i gubitka nekih svojih pripadnika, je teroristički napad u miru, izveden na policijsku stanicu Zvornik 27. aprila 2015.godine.Nerdin Ibrić ubio je tada policajca Dragana Đurića, a ranio Stevu Milovanovića i Željka Gajića.

PU Zvornik pokriva područje od oko 2000 km2, od čega granični pojas sa Republikom Srbijom u dužini od 100 km, granični pojas sa Federacijom BiH u dužini od 150 km i sedam aktivnih graničnih prelaza.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
137624958Unesite mišem ovo: 5918