Iz istorije grada: Po njemu je škola nosila ime - Mitar Trifunović Učo, narodni heroj

2

 

Nekada je najveća osnovna škola u Zvorniku nosila njegovo ime, sada na to podsjeća samo bista narodnog heroja Mitra Trifunovića Uče koja se nalazi ispred škole. Poslednji rat donio je mnoge promjene i svoje, nove junake. Stari su potisnuti, zaboravljeni, njihove zasluge se preispituju i osporavaju, a ulice, škole i neke druge ustanove dobile su  nazive po nekim drugim ljudima ili datumima iz bliže ili dalje prošlosti.

Škola koja je po Uči nosila ime, nastala je spajanjem dvije pređašnje koje su se zvale po braći Skopljaković i Obradović . U njoj su prva slova naučile mnoge generacije zvorničkih đaka, promenilo dosta učitelja i direktora poput Cvijana Đapanovića i Rada Perića, a jedno vrijeme je u zgradi u kojoj su sada niži razredi bila smještena srednja škola.

Ipak, da se “vratimo” Uči. Rođen je 1880 . godine u selu Brvniku, kod Šamca.

2

Još u ranoj mladosti pristupio je radničkom pokretu. Bio je jedan od istaknutih rukovodilaca i organizatora radničkog pokreta u Bosni i Hercegovini. Na listi Komunističke partije Jugoslavije izabran je, 1920 . godine, za narodnog poslanika Ustavotvorne skupštine. Te godine je rukovodio štrajkom rudara, koji je trajao tri meseca i drugim štrajkom rudara, koji je poznat kao „Husinska buna“.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije i stvaranja ustaške Nezavisne Države Hrvatske, uhapšen je 14. avgusta, u stanu jednog rudara u Kreki, i sproveden u logor Jasenovac. Streljan je novembra 1941 . godine. Za narodnog heroja proglašen je 27. novembra 1953. godine.

5

-Mitar Trifunović Učo je osnovao Komunističku partiju u Zvorniku koja je tada brojala samo desetak članova, a kasnije je postala masovnija. Dok je bio u logoru hrabro se držao i mladima koji su u njemu takodje bili zatočeni svojim ponašanjem dizao je moral i hrabrio ih da izdrže, ali i držao predavanja o narodnooslobodilačkoj borbi, priča Rajko Avramović.

Iako je sve manje onih koji su preživeli drugi svjetski rat, priče o njegovim junacima i dalje traju, kao i sjećanja na njih. Škola sada nosi ime Svetog Save, ali nekadašnje  generacije pamtiće je po ranijem nazivu, a nove će, nadamo se iz ovog našeg podsjećanja na Mitra Trifunoviča Uču, saznati  čija je bistra isred škole koju pohađaju.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
893764512Unesite mišem ovo: 8979