Kako je Ujedinjena Srpska žrtvovala najmlađu učiteljicu u Srpskoj

1

 

Mlada učiteljica i najmlađi master razredne nastave u Republici Srpskoj Nada Vasiljević na svojoj koži je osjetila sav ucjenjivački i politički motivisan odnos pri zapošljavanju Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Banjaluci, gdje nije dobila posao zato što nije uspjela da skupi 50 sigurnih glasova za ministarku Nataliju Trivić i njenu Ujedinjenu Srpsku.

Kako je Vasiljevićeva ispričala u podcastu “Pretres”, nakon dvije i po godine na zamjeni, ova mlada učiteljica dobila je otkaz, jer se nije „pokazala“ na lokalnim izborima 2020. godine i nije mogla podnijeti pritiske da se bori za glasove Ujedinjene Srpske.

“Učiteljica koju sam dvije i po godine mijenjala jer se “snašla” u drugoj zemlji dala je otkaz i ja sam tu vidjela priliku za rješavanje svog statusa. Otišla sam kod direktora škole Siniše Rendića da popričamo i on je rekao da je jedini put učlanjenje u njegovu partiju, u Ujedinjenu Srpsku, a da se njega ništa ne pita, nego isključivo Natalija Trivić i njena savjetnica Enea Hotić”, ispričala je Vasiljevićeva .

Ona kaže da je smatrala da se nakon dvije i po godine dovoljno dokazala i da je smatrala da zaslužuje ovo radno mjesto, jer je ostvarila zavidne rezultate u radu sa djecom i dobru komunikaciju sa roditeljima, te da ima sve sve kompetencije potrebne za jednog učitelja u 21. vijeku.

Vasiljevićeva govori da se tako ranije dobijao posao, a da je sada politika presudila.

“Nakon toliko dobrih rezultata, sada sam “spala” na to da moram u politiku. Da sam htjela, ne bih se obrazovala da radim u školi. Razočarana sam. Prvi moj zadatak bio bi da se sastanem sa ministarkom Trivić i njenom savjetnicom. Direktor je dao moj broj ministarki i predstavio me kao potencijalnog sakupljača glasova. Sastala sam se sa njima u jednom restoranu. Tada sam upoznala Trivićku i ona mi je rekla da ima rješenje za moj problem, ali da je moj zadatak da skupim 50 sigurnih glasova, a da se ja potrudim da skupim 70 glasova, za slučaj da neko izda. Hotićeva je rekla da će me “gurati” da budem primljena na to radno mjesto samo ako se pokažem”, rekla je mlada učiteljica.

Ona kaže da mora razmisliti o svemu, ali da su odmah krenuli pritisci da osigura glasove.

“Znala sam da to ne mogu da uradim jer nemam kompetencije ni afinitete da se time bavim. Kao najmlađi master razredne nastave u Republici Srpskoj, smatram da ne smijem spasti tako nisko da skupljam glasove ljudima čiji je status, vaspitni i obrazovni, pod znakom pitanja. Nisam prihvatila, a onda su uslijedili pritisci dirketora koji me često pozivao sa časa kako bi mi rekao da ja to moram uraditi jer inače neću zadržati posao. Nisam znala šta da radim, a nisam željela da ostanem bez posla i bez djece za koju sam se toliko vezala”, kaže ona.

Vasiljevićeva kaže da joj je direktor tada rekao da od ponedjeljka dolazi ta učiteljica na moje mjesto.

Iako je  ipak ostala bez posla, ona kaže da joj je podrška roditelja i djece najveća pobjeda.

Portal CAPITAL.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
378294516Unesite mišem ovo: 8311