Karakaj - ledina ili nova industrijska zona

sfds

 

Karakaj je prije poslednjeg rata bio pravi industrijski centar Zvornika, sa brojnim preduzećima i fabrikama. Većina njih više nije “u životu”, dosta prostora bi zauzelo njihovo nabrajanje, zato evo imena  samo nekih bivših, velikih zvorničkih preduzeća: “Metalno”,”Standard”, “Alhos”, “Vezionica”, “Jadar”, “Novi izvor”, “Fagum”, “Inžinjering” itd.

Sada pored kompanije “Alumina”, najveće ne samo zvorničke fabrike, u Karakaju rade uglavnom  privatne firme. Nema više ni fabrike mlijeka “Bjanka”, a trenutno se  na mjestu nekadašnjeg “Novog izvora”, pored magistralnog puta, vide kamioni  kako čiste prostor.

2

Tragom toga provjerili smo šta se radi i nezvanično saznali da je to zemljište prije nekoliko godina od Hadži Jovana Mitrovića kupio vlasnik “Zvorničanke” Mihajlo Ostojić. Radi se o velikom prostoru, 11 duluma zemlje, koja se sada samo čisti i raskrčava od raznog otpada.

  • Za sada se tamo neće ništa graditi, već samo da se očisti od smeća jer su se skupljali migranti i bilo je ružno za pogledati. Možda će se u prvi mah taj prostor koristiti kao parking jer ima dobru lokaciju, kasnije će tu bude naš veliki, centralni magazin, a u nekim kasnijim planovima možda nikne i naš trgovinski centar, rekao nam je  izvor iz “Zvorničanke”. 

Iako sada dio Karakaja više liči na kakvu  ledinu nego na industrijski centar, u gradskoj upravi su optimisti i najavljuju dolazak novih investitora.

11

Načelnik za privredu Darko Stefanović kaže da se već 1. aprila u Karakaju očekuje  početak rada trgovinskog centra “Robot”, a na prostoru bivšeg “Inžinjeringa”   postoji industrijska zona u kojoj se nalazi više proizvodnih hala Zvorničana koje uspješno rade i proizvode namještaj, zatim stolariju, betonsku galanteriju i još neke proizvode.

  • Narednih dana očekujemo odgovor od jedne njemačke fabrike koja je zainteresovana da u Karakaju , u prostojama nekadašnjeg “Famoda” otvori pogon za proizvodnju dijelova za automobile i gume. Takođe jedan čovjek sa ovih naših prostora koji radi u Njemačkoj  interesuje se za ulaganje u drvnu industriju, na mjestu nekadašnjeg “Jadra”, pojašnjava Stefanović.

11

Dobro bi bilo i za naš grad i njegove stanovnike da bude novih investicija, novih proizvodnih pogona, zapošljavanja, da ljudi ne odlaze iz Zvornika zbog nemanja posla i perspektive, ali da plate budu solidne i redovne.

Nije sve u trgovinskim centrima, da bi oni uspješno radili i narod u njima kupovao mora imati para i posla. A kako sada stvari stoje, da nije “Alumine” i još poneke firme, privredna slika Zvornika bila bi na nezavidnom nivou.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
945816732Unesite mišem ovo: 8858