Ko je bio Stanko Nikolić?

1

 

Bogati trgovac, gradonačelnik i poslanik

 

Najviša priznanja koja se svake godine dodjeljujuju na dan grada nose ime Stanka Nikolića. On je bio bogati zvornički trgovac, gradonačelnik i narodni poslanik u kraljevini SHS. Prilikom posjete Zvorniku 1919. godine ugostio je Aleksandra prvog Karađordjevića, a kralj Petar drugi Karađorđević, bežeći iz Beograda, bio je na večeri kod Nikolića 6. aprila 1941. godine.

- Stanko je rođen 1891. godine, a završio je Trgovačku akademiju u Beču. Već 1918. godine izabran je u Opštinsko veće ili gradsku vladu, a 1927. godine biran je za narodnog poslanika Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. On je, pomoću parne mašine, doveo struju u Zvornik i pred Kasinom 1937. godine zasijala je prva sijalica u Zvorniku. Godinu dana kasnije počeo je da umesto makadama postavlja kocke, ili kaldrmu, a na trotoare ploče čime je ulepšao uže gradsko jezgro. Za vreme njegovog vođenja grada proširio je vodovodnu i kanalizacionu mrežu i izgradio prvu ambulantu, podsjeća na njega dobar poznavalac zvorničke prošlosti, Rajko Avramović.

2

Stanko Nikolić je bio gradonačelnik Zvornika od 1933. do 1941. godine, a zanimljivo je da je i njegov otac Stevan bio na toj funkciji tridesetak godina ranije. Kuća Stanka Nikolića koji je umro 1977 godine, bila je jedna od ljepših onog vremena, a i danas prijeni svojim izgledom. Sada je pod upravom Eparhije zvorničko- tuzlanske, a nalazi se u blizini zvorničke bolnice.

3

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
249173586Unesite mišem ovo: 2444