Krenula potraga za radnicima u turizmu

k;

 

Ono što svi žele jest zaposliti domaću radnu snagu, pa se uz radnike iz Istre zapošljavaju i sezonci iz kontinentalne Hrvatske. No, posljednjih godina sve je teže radnike pronaći kod kuće, stoga se sve više zapošljavaju stranci. Ponajprije iz nama bližih zemalja. A potraga za radnom snagom već je počela.

Aleksandar Stojković nakon 6 godina sezonskoga rada dobio je stalan ugovor. I na taj se način želi osigurati dovoljan broj radnika za sezonu.

“Moglo je i drugačije završiti. Drago mi je da nije, da je firma prepoznala potencijal i da sam nagrađen za svoj rad”, kaže za HTV Stojković, recepcionar.

Grupacija Arena hospitality treba oko tisuću sezonskih radnika. Najviše konobara, kuhara i sobarica. Kod kuće neće pronaći sve, pa će zaposliti radnike iz susjednih zemalja. No, prije toga trebaju provesti takozvani test tržišta rada. Odnosno provjeriti ima li tog kadra na našem zavodu za zapošljavanje.

Pogodnosti nisu male.

“Osim redovne plaće koja je individualna, koja ovisi o dogovoru, mi nudimo smještaj u destinacijama koji je vrlo blizu njihovog rada i osiguravamo tri topla obroka”, kaže Eva De Zan Prusina, glasnogovornica Plave Lagune, Poreč.

I još stimulaciju, božićnicu i regres.

Nedostatak radne snage bio je glavna zapreka da se lani ostvare veći prihodi.Cijeli bi postupak zapošljavanja stranaca, smatraju trebalo olakšati i ubrzati. Te stimulirati sezonsko zapošljavanje studenata i učenika povećanjem poreznih olakšica roditelja.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
471652983Unesite mišem ovo: 2921