KUĆE (2)

1

 

Piše: Mirjana Mićić

U prošloj kolumni pisala sam o kućama (starim), sada o nekim novim. Bila sam ovih dana na Zvorničkom jezeru, oko mene sve same “vikendice”. Zato  narod to  zove “vikend” naselje. Zbog vikendica i što većina njihovih vlasnika tu najčešće dolaze  subotom i nedeljom. Mada tu je najmanje vikendica, manjih kuća namjenjenih za odmor van grada. To su prave kuće, kućerine, vile, dvorci, najmanje pravljene za odmor, eventualno za izdavanje, najviše za pokazivanje, kao neki statusni simboli.

Vidjeli jedni od drugih pa navalili da ih grade i prave, i to većinom bespravno.  I većinom imućni i “ugledni” Zvorničani. Privatnici, popovi, poslanici, advokati, ljekari, vlasnici preduzeća. Veliki novac  je u njih uložen, da se vidi da im gazda ima para i da ne žali,  do nekih se dolazi kroz garaže, kroz posebne kapije na dugme, zaklonjene  od pogleda, kod ili iza tunela, sa više spratova i nivoa, bazenima,čamcima, stepenicama ukrašenim  uvezenim, skupim  kamenom, raskošnim ogradama  i još štošta toga što, kako kaže  jedna pjavačica,  “puno košta”.   

Većina od njih ima nekretnine i na moru i na Zlatiboru, Beogradu ali i u rodnom selu i još ponegdje, pa i ovdje na jezeru. Pitam se šta  će im tolike nekretnine, moraju li praviti sedmične i mjesečne planove  gdje će kad biti i koju koristiti. Ali one nisu ni napravljene da bi ih  “biznismeni” koristili već pokazivali i njima hvalili.

Sa druge strane jezera, u Malom Zvorniku  takođe je sve više vikendica ali one su baš ono što im ime kaže, skromne, od drveta, kamena, prizemne, a ne kao ove s “naše” strane, ogromne, načičkane jedna do druge.

Iako se godinama priča da nisu legalizovane, čak da bi ih trebalo porušiti jer nemaju potrebne dozvole za gradnju, to je bajka za malu djecu, jer ih je svaki dan sve više. Budala je onaj ko se  nije na vrijeme “ubacio” i nešto tu sagradio. Mada da se ne bi drugih postidio treba dosta para, jer sirotinje tu nema. Eventualno kao radnici na njihovoj izgradnji.

Rijetko koja je u funkciji razvoja turizma, za izdavanje gostima, za sportske manifestacije na vodi.Prošetajte malo do iza Diviča, do “vikend” naselja, zanimljivo je za pogledati ali i za prokomentarisati…

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
819654723Unesite mišem ovo: 4184