LISTE

11

 

Piše: Mirjana Mićić

 

“Svi bi na da budu na listi za narodne poslanike i stari i mladi, i novi i dugogodišnji članovi, i oni koji su to već bili i koji bi da to postanu. Opšta jagma i lobiranje da im se ime nađe na listi i to što bliže vrhu”, reče mi jedan visokopozicionirani član vladajuće partije, s obzirom da se ovih dana privodi kraju stranačka aktivnost određivanja imena kandidata za poslanike na oktobarskim, opštim izborima.

Potežu se veze, spominju dosadašnje partijske zasluge, glasačka podrška, počinje laktanje, obećavanje, saplitanje, podmetanje, ogovaranje i osporavanje nekih drugih (protiv)kandidata, sve kako bi se baš to (njihovo) ime našlo na izbornoj listi jer nije mala stvar zadobiti partjsko povjerenje i naći se na njoj. Ne zbog naroda I njegovih interesa, već sopstvenih,  jer zna se šta  sve sobom to mjesto nosi i donosi, ne samo u finansijskom pogledu.

Neki su, opet, samo mamac za lakovjerne jer se zna da zbog sukoba interesa i sadašnje unosne pozicije, neće prihvatiti mandat, poput načelnika pojedinih opština ili onih koji su i biće budući ministri, ali su tu da privuku glasove i osvoje mandate koji će stranka, a ne narod onda ustupiti nekog drugom koji to nije uspio.

Što se Zvornika tiče tu po svemu sudeći neće biti nekih većih iznenađenja ni novina. Možda “otpadne” Dušica Savić Šolaja, jer godinama unazad živi u Banja Luci gdje se udala, ali su zato u izbornoj  i stranačkoj “igri” SNSD-a neke doktorice i odbornice. Vidjećemo, sve će se znati do 4. jula kada se moraju dostaviti izborne liste. Naravno tu su nezaobilazni Vasići, Spomenka, Galići, Obren,  Prodanović. Ima i novih, ali i starih likova u novim partijama jer ako su stare prebukirane, nove nude  neku šansu za ovu poziciju, bar na papiru.

Realno, i na žalost,  jedino SNSD može osvojiti više od jednog poslanika, ostale  partije i koalicije sa ove izborne jednice eventualno po jednog. Činjenica je da kako godine i izbori prolaze, Zvornik ima sve manje poslanika.

 Iznenađuje i što pojedine partije  sada favorizuju kadrove iz Bratunca poput SP, US, Socijalističke partije Srpske, pa i SNSD-a, ali očito da iako predendenata za poslanike u NS RS i PS BiH  ima možda i previše, onih kvalitetnih, nekorumpiranih i nekompromitovanih, cijenjenih u narodu i nema baš. Otuda  još uvijek tu toliko starih istrošenih  političara, politika je hljeb bez motike, mada bi neke motikom trebalo odavno iz politike istjerati…

3 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
518647239Unesite mišem ovo: 5711