Menadžer

3

 

Piše: Mirjana Mićić

 

Jedan rođak tadašnjeg gradonačelnika hvalio se da će biti postavljen za koordinatora rada svih gradskih odjeljenja. “Pa šta ću ja onda  da radim” odgovorio mi je Stevanović kada sam ga pitala da li je to tačno, jer me više ništa u ovoj zemlji ( i gradu) ne može iznenaditi. Ali  to je izgleda bila najava nekih budućih dešavanja i zapošljavanja jer što rekao naš narod gdje ima dima ima i vatre. 

Tako Zvornik dobi gradskog menađžera, zanimanje koje je popularno u ovom modernom dobu. Imamo poslovnog,  sportskog, estradnog i bog te pita kakvih sve ne menađžera, sada evo  i gradskog.  

Meni lično prva asocijacija na tu riječ je neki muvator, mešetar, nešto što lijepo zvuči, a malo znači. Reč menadžer potiče od engleske reči  manager – vođa, upravnik  ili  naše riječi, rukovodilac, poslovođa, i glagola manage sa značenjem – voditi, upravljati, rukovoditi. U osnovi  je latinska reč manus – ruka.  

Ako je tako šta će onda raditi gradonačelnik, šta njegov zamjenik, pa načelnici odjeljenja, posebno čemu onda brojni savjetnici. Da li je to gomilanje funkcija u gradskoj upravi, dupliranje poslova, način da  se unaprijede pojedini  ljudi, dobiju veću platu i bolju poziciju.

Da bi saznala šta tačno radi gradski menađžer, (oni koje sam pitala u gradskoj upravi nisu znali da mi daju odgovor) pronašla  sam opis posla Banjalučkog gradskog “upravnika”. Menadžer gradske uprave, gdje efikasne aktivnosti utiču na svakodnevni život ljudi u zajednici, fokusiran je na praktične, svakodnevne obaveze vođenja grada i dugoročne programe koji koriste građanima.Koordinacija između odjeljenja Gradske uprave s ciljem realizacije planova i projekata;Vođenje i nadzor realizacije infrastrukturnih projekata;Odgovornost  za privredni i ekonomski razvoj u skladu sa dobrobitima i interesima grada;Aktivno učešće u kreiranju budžeta grada i upravljanje istim;Saradnja sa naučnim i stručnim institucijama, državnim i drugim organima i organizacijama, privrednim subjektima i potencijalnihm investitora u cilju rješavanja važnih pitanja iz oblasti rada gradske  uprave itd. (Ako vas zanima  ostalo  možete naći na internetu).

Tačno ono što reče rođak sa početka teksta, samo što je umjesto njega to postao neko drugi, bliži sadašnjem gradonačelniku… 

3 Comments

Anonimni (nije registrovan)

19 March 2023

Mene vise zanima, kada ce se radnici GU raseliti iz ovih prostorija jer su postale pretjesne. Vec se osjeca manjak fotelja po kancelarijama.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
249673518Unesite mišem ovo: 3618