Milanine pite

542

Zvrk - jedna marka

U blizini gradske osnovne škole nalazi se jedan mali, skromni lokal u kome se prave i prodaju prave domaće pite, zbog svoje “veličine” i načina savijanja, zvane kovrc ili zvrk. Pravi ih i prodaje Milana Stanišić iz Olova , izbjegla u Zvornik.Kako kaže ustaje u četiri sata svako jutro da bi tijesto zamijesila, krompir isjeckala, sir pripremila.

-Suprug Goran mi pomaže donijeti krompir, isjeći ga, on po potrebi radi i kao
raznosač pita jer neki ih naruče preko telefona, pa im ih odnesemo. Moramo paziti
naše kupce, priča Milana, skromna, vrijedna žena koja pite pravi kao njena baka nekada. Sama kore, oklagijom, razvija, a pravi sirnice, kromširuše, zeljanice, pite sa jabukama i sve su po jednu marku, dok je jedino burek košta marku i po. I tako je već godinama.

fhy

- Najviše se traže ove sa sirom, poručuju više žene nego muškarci, kupuju ih iz gradske uprave, policije, škole, i ostalih ustanova koje su u blizini, a imamo i druge mušterije kojima se sviđaju naše pite, kaže Milana.

Iako u Zvorniku ima dosta pekara, Milanine pite se dosta traže. Možda zbog povoljne cijene jer su najeftinije u gradu, ali prije će biti zbog ukusa jer ko ih jednom proba, sigurno će opet doći.

Na pitanje šta joj je najteže u poslu, koji traje i po 12 sati, jer čeka da se završi drugi odmor popodnevne smjene u školi čiji učenici često kod nje dodju po pite, malo u šali, više u zbilji odgovara: “Platiti obaveze”. Jer one nisu male, i treba “brdo”papira popuniti, a za nju šta ostane. Ipak ništa od briga koje je muče, ne vide se na njenom licu, uvijek je ljubazna, nasmijana, predusretljiva.

I, ako vam vruće pite zamirišu kad pored njene radnje prođete, a niste pri parama, nema problema, možete platiti i sutra jer ona ima povjerenje u svoje kupce kao i oni u nju.

3

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
713694582Unesite mišem ovo: 9552