Mlada slikarka - Jovina pomoćnica

12

 

Slikarska radionica “Paleta”, od osnivanja, skoro 20 godina, uvijek je imala talentovane mlade članove koji su tu učili tajne ove umjetnosti  da bi  nadogradili  svoju vještinu i talenat.

Mnogi mladi ljudi su prošli kroz “Paletu”, ostavili u njoj trag kroz svoje radove, a one najbolje njen umjetnički rukovodilac Jovo Lalić je imenovao u svoje  pomoćnike. Sada su to dvije djevojke - Sara Skopljak i Anđela Mitrović.

U radionici zatičemo Saru za štafelajem, slika zadatu temu, mada radi i ono što voli, a to su pejzaži, mrtva priroda, kao i neki drugi motivi.

10

Priča nam da slikarstvo nije bila  “ljubav na prvi pogled”. Tek u osnovnoj školi njen nastavnik likovnog je prepoznao Sarinu  nadarenost i preporučio joj  da  se učlani u “Paletu”.To je i učinila i tom umjetnošću će se, uvjerena je, baviti  i u budućnosti.

- Učenica sam drugog razreda gimnazije, a  planiram  da studiram grafički dizajn i ovo mi je dobra priprema za fakultet, priča Sara. Kaže da joj se ovdje sviđa, dobra je atmosfera, Jovo je odličan učitelj, radi se ozbiljno, ali nađe se  vremena i za šalu, sve praćemo dobrom muzikom sa kasetofona u ateljeu.

10

“Sara sada radi jedan ciklus slika, da ga tako nazovemo, “Damski detalji”. Slika sve ono što nose ili koriste dame, veš, kišobrane, čipku, Radi i aktove,  jako je talentovana”, hvali je Lalić

Poslednju godinu dana Sara se intenzivno, pored slikarstva bavi i fotografijom. Što za dušu, što za đžeparac koje zaradi foto aparatom.

10

I Jovo ima neke nove slike nastale u okviru Zvorničkih priča- svjedok vremena.

- Želim da svojim slikama svjedočim o vremenu u kome živimo i da  pomjeram granice u umjetničkom stvaranju. Nisam se umorio, slikarstvo doživljavam  kao molitvu, kao meditaciju. Živim po principu “Osmjeh svima, srce kome ja hoću, priča on.

11

Kaže da je u “Paleti” došlo do smjene generacije. Iz one od koje se opraštaju, šestoro će upisati likovnu akademiju, a novi članovi kucaju na vrata.

“Uvijek imamo oko tridesetak članova u našoj radionici, ima puno onih kojima je slikarstvo postala profesija, a doći će novi jer ima velikog interesovanja kod školske  djece da rade sa nama.Njima  zadajem neke neobavezne teme da vidim koliko su talentovani”, ističe Jovo.

Pun je  entuzijazma  i planova, kao da je tek počeo svoju slikarsku karijeru i tu ljubav prema slikarstvu zarazno prenosi na mlađe koji ga, poput Sare, u tome slijede.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
357419826Unesite mišem ovo: 4418