Moj do mo(je)ga

3

 

Piše: Mirjana Mićić

E, moj naivni narode, da ne kažem neku drugu prikladniju riječ, vidiš šta se dešava i kako se, nakon godinu i koji mjesec nakon opštih izbora, formira vlast na nivou BiH. Dugo smo čekali, jer se vagalo, pregovaralo, dogovaralo, kalkulisalo, uslovljavalo... Narod je obavio svoje - glasao, a onda je počela stranačka igra(nka) koja će partija sa kojom u vlast, koliko će za to dobiti ministarskih mjesta, zamjenika i pomoćnika, direktora, članstva u raznim, dobro plaćenim komisijama i ostalim pozicijama. Priča mi jedan visokopozicionirani član vladajuće političke partije da mu se smučilo svo to kadriranje, kalkulisanje, lobiranje, ta borba za stranačke, ali prije svega lične interese. I onda dobijemo to što nismo htjeli, ljude za koje nismo glasali na visokim položajima na koje ih je postavila partija i(li) koalicija i to po ključu - malo istočni malo neki drugi dio RS. Nije bitno što na izborima nisu dobili glasove ni povjerenje birača, narod se ne pita, već partija odlučuje gdje će koga postaviti – za ministra ili njegovog pomoćnika ili kakvog zamjenika. Protiv nekih prijedloga kandidata se i sami članovi pojedinih partija počeli buniti jer je “Dara prevršila mjeru”.

Umjesto da se preispita način sticanja lakog i brzog bogatstva, diploma i ostalih zvanja, kriminalnog ponašanja i sličnih stvari, pojedinci se nagrađuju funkcijama, pozicijama, mogućnošću da se oni pitaju i odlučuju o bitnim pitanjima. Srećom po nas, neke od tih funkcija su više zvučne i protokolarne nego što nešto stvarno znače i ograničene su na vremenski period.

I tako, sve je više onih koji na “mala vrata” ulaze u izvršnu ili zakonodavnu vlast kao nečija zamjena, kompenzacija, zbog pomjeranja partijskih kadrova i slično. Onda nije ni čudo što kad sve ovo vidi narod odavde ide, odlazi da se ne vrati. Treba biti jasno da mi vlast ne biramo i o njoj ne odlučujemo.Glasamo ne po svom izboru, već za stranačke liste na kojima su oni koje njihove partije kao “najbolje” odrede, a kasnije od njih po raznim kriterijima podobne, pogodne, poslušne odaberu i nagrade učešćem u vlasti na lokalnom, republičkom ili državnom nivou. Sve moj do mojega, doministri, dopredsjednici, donačelnici ...

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
432596718Unesite mišem ovo: 7191