Pazite da vas šta ne ujede

5

Grizu psi, ujedaju komarci

Toplo vrijeme i boravak u prirodi mogu nekada da budu manje ugodni i privlačni zbog raznih insekata i ostalih životinja čijih ujeda se treba čuvati.Osim zmija, tu su krpelji, stršljeni, pčele, komarci i ostali koji nam mogu pokvariti odmor i primorati da potražimo pomoć ljekara.

Dr Cvijeta Ostojić Vasić, načelnik Higijensko epidemiološke službe zvorničkog Doma zdravlja kaže da oni nemaju podatke da li je bilo slučajeva uboda zmija, krpelja i nekih drugih insekata jer to nije u njihovoj nadležnosti.

Ali jeste, navodi Vasić, bilo ujeda pasa što je pojava sa kojom se susreću tokom cijele godine, i to uglavnom pasa lutalica što predstavlja problem i kod lječenja pacijenta jer treba utvrditi da li je pas obolio od bjesnila, a on obično ne bude uhvaćen. I direktor Doma zdravlja, Radivoje Aćimović, nam je potvrdio da je prije desetak dana evidentiran ujed jednog psa lutalice, a da nije bilo prijavljenih slučajeva ugriza zmije kao ni nekih drugih sličnih povreda, ali da sugrađani budu oprezni naročito prilikom boravka u šumi.

6

Ipak, ovih ljetnjih dana, najčešči su ubodi komaraca, naročito pored rijeka, tako da se na vrijeme zaštite od njih kada krenete u šetnju. Osim različitih krema i sprejeva protiv komaraca, mnogi preporučuju neke prirodne ljekove poput limuna, meda, sode bikarbone.

Eterična ulja anisa, karanfilčića, bosiljka i eukaliptusa mogu uplašiti komarce ako na kožu nanesete razrijeđeno ulje (5-10 kapi po čaši vode) ili ih poprskate na izvor topline poput aroma-lampe. Takođe, možete umočiti vatu u ulje i staviti je na prozorsku dasku.Možete prokuvati grančice kadulje u vodi, zatim ih ostavite da se ohlade oko pola sata i umijte se u tome.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
593618247Unesite mišem ovo: 8974