Петар и Славиша Радуловић “Фиће” и “бубе” чувају од заборава

dfgd

 

Колекционари олдтајмера Петар и Славиша Радуловић из Лакташа љубав ка аутомобилима гаје од малих ногу, а њихово двориште у Маховљанима краси богата колекција четвороточкаша старијих од три деценије.Највише је старих класика произведених прије пола вијека, а отац и син, заљубљеници у олдтајмере, ускоро купују и нова возила које ће рестаурирати. Најважније је, кажу они, не нарушити оригиналност модела.

Петар Радуловић истиче да се труде да старим возилима удахну нови живот, отргну их од заборава и сачувају за нека будућа покољења. Основни циљ им није продаја рестаурираних аутомобила, него што већа колекција, која, како кажу, нема цијену. Као дијете, прича Петар имао је аутиће играчке, а сада има олдтајмере. Новац уложен у овај хоби није занемарив, али никада није бачен, сматрају Радуловићи.

На иницијативу сина Славише, прије десетак година, посветио је много више пажње рестаурацији олдтајмера. Дио послова обаве сами, али потребне су им и услуге лимара, ауто-лакирера, ауто-електричара и тапетара.

- Циљ нам је да вријеме и новац искористимо на најбољи начин, а љубав према сваком послу је основа да би резултат био видљив. Када желиш нешто да спасиш, мораш се томе посветити. Кроз причу са људима увијек сазнамо гдје има неки стари аутомобил који бисмо могли купити и удахнути му нови живот - истакао је Радуловић.

dgfd

Славиша, који је мајстор за ауто-фолије, љубав према аутомобилима наслиједио је од оца, а посебно издваја “бубе”.

- Када сам био трогодишњак један човјек из Лакташа имао је “бубу” и возио је у њој сву дјецу из улице. Потрпамо се сви назад и направи један круг па нас на крају почасти бомбонама. Од тада је све почело - присјећа се Славиша. Ништа му, каже, није тешко, чак ни да пређе 900 километара до Македоније са “бубом”.

- Нема гдје не идем, на скупове и дружења широм бивше Југославије. Суштина сусрета, који трају и по неколико дана, је дружење, али и размјена мишљења и искуства. Путовање, нови пејзажи, али и познанства и наравно све то са “бубом” - каже Радуловић.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
147692538Unesite mišem ovo: 5191