Pijaca otvorena, ali poluprazna

3

 

I robe i kupaca malo

Nakon renoviranja gradska zelena pijaca je počela sa radom, ali je i robe i kupaca malo. Većina tezgi nije izdata, pa stoje prazne, tako da je pandemija i finansijska i ostala kriza koju je izazvala, izgleda ostavile traga sa obje strane tezgi.

Prodavci nezadovoljni novim propisima i cijenama iznajmljivanja tezgi, a ni kupaca nema u većem broju.

- Možda ljudi još nisu čuli da je pijaca počela sa radom, kaže Zekira koja prodaje jaja, mlječne proizvode, voće i povrće. Ona se nada da će biti bolje narednih dana, a jedan od prodavača kaže da je dosta ranijih “kolega” diglo ruke od pijace zbog novih propisa i uslova rada, obaveze nošenja zaštitne opreme, ali i cijene zakupa tezgi. Čuo je, priča, da će “grad” preuzeti upravljanje pijacom, od komunalnog preduzeća, ali ne zna da li je to istina, i šta je za njih povoljnije.

33

Prema riječima Jovana Tomića, direktora preduzeća „Vodovod i komunalije" zelena pijaca je u vlasništvu gradske uprave koja je i finansirala njenu adaptaciju u iznosu od 30 hiljada KM.

Očišćena i natkivena gradska zelena pijaca ima 96 tezgi koje su podjeljene na četri dijela. U jednom se prodaje voće i povrće, drugom- mlijeko i mliječni proizvodi, treći dio - tezge za dnevni zakup za individualne proizvođače koji dolaze na pijacu jednom do dva puta sedmično i poslednji sektor za sitnu tehničku robu za potrebe domaćinstva.

Zakup jedne tezge na pijaci, na mjesečnom nivou u prvoj kategoriji je 184 KM, za drugu kategoriju je 157, dok je za treću kategorija 110 KM. Dnevno iznajmljivanje tezgi, za individualne zakupce je tri KM.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
957243816Unesite mišem ovo: 7716