Planinari upozoravaju na propadanje zvorničke tvrđave

33

 

Već godinama unazad, planinarsko ekološko udruženje “Korak”trudi se da promovišu  Zvorničku tvrđavu medju turistima, planinarima, ljubiteljima istorije i kulturno-materijalnog nasleđa. Više puta su organizovali i akcije čišćenja tvrđave, kapije grada  i prostora oko nje.

 U objavi na svojoj fejsbuk stranici članovi PEU “Korak” navode  da je zvornička tvrdjava  najugroženija u onom dijelu gdje je najmanje vidljiva - ostaci i zidine Srednjeg grada, duboko skriveni u gustoj šumi, šipražju i teško pristupačnoj padini. Uključujući i prelijepu “donžon kulu” Srednjeg grada.

“Veliki dio zidina Srednjeg grada se decenijama unazad (a vjerovatno i vjekovima) obrušava u šumi, što nije vidljivo posjetiocima tvrdjave. S obzirom da bilo kakav obimniji posao u cilju očuvanja ovog istorijskog bisera zahtjeva ogromna ne samo finansijska već i stručna naučna ulaganja,  apelujemo na nadležne institucije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da što hitnije preduzmu mjere u cilju zaštite Zvorničke tvrdjave (Donjeg, Srednjeg i Gornjeg grada).

 Pod ovim podrazumjevamo ne samo konzervaciju, već i ozbiljna arheološka iskopavanja i naučna istraživanja koja bi nam dala nova saznanja i dala novu vrijednost zvorničkoj tvrdjavi, Zvorniku, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ali i regionu s obzirom na to da je Zvornik kroz istoriju bio važna trgovačka tačka Podrinja, sa srednjovijekovnim vezama i sa Dubrovnikom i sa nemanjićkom Srbijom i kasnije despotovinom.

Ta istraživanja morala bi uključiti i drugi zvornički srednjovijekovni grad, danas potpuno zaboravljen od šire javnosti - Kušlat.

Ukoliko se što urgentnije od strane nadležnih republičkih institucija ne preduzmu odgovarajuće aktivnosti, od Srednjeg grada zvorničke tvrdjave ostaće samo hrpe davno isklesanog kamena razbacane po šumi. A

s obzirom da je riječ o strmoj padini, svako urušavanje zidina Srednjeg grada predstavlja opasnost i po magistralni put M-19, vozače i pješake” navodi se u objavi Udruženja.

 

 

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
485237619Unesite mišem ovo: 3134