Podsjećanje na glumicu Kapitalinu Erić

34

 

Bila učenik zvorničke gimnazije

Zvornički srednjoškolski centar “Petar Kočić” ove godine slavi sto godina svog postojanja i to je prilika da se podsjeti i na neke učenike koji su pohađali srednju školu u našem gradu, a kasnije postali slavni i poznati. Jedna od njih je i glumica Kapitalina Erić koja je rođena u Sibiru, u Rusiji, ali kao beba je sa roditeljima došla u Čelopek odakle joj je bio rodom otac Aleksa. Majka je bila Ruskinja i ona je najviše uticala na to da Kapitalina zavoli glumu i pozorište.

U Zvorniku je Erićeva završila prvi razred gimnazije, a onda je školovanje nastavila u Beogradu. Ostvarila je veliki broj uloga, najviše u Jugoslovenskom dramskom pozorištu čiji je član bila od osnivanja, 1947. godine. Doživjela je duboku starost, a poslednju predstavu je igrala u svojoj 85. godini. Bila je udata za glumca LJubomira Bogdanovića, a umrla je u Beogradu u dubokoj starosti, 2009. godine.

33

Imala je u životu, kako je pričala u svom poslednjem intervjuu za „Politiku”, i lijepih i tužnih trenutaka, ali je pozitivnim mislima i voljom znala da pobijedi sve prepreke. I tako do poslednjeg dana. Sjećala se tada „Rodinog pozorišta”, kako je upoznala Gitu Predić, Branislava Nušića, Ivu Andrića, Krležu, Tita... Kako je davne 1947. na snimanju filma „Živjeće ovaj narod” u Bosanskoj Krupi dobila telegram u kojem je obaveštavaju da mora da se vrati u Beograd jer je angažovana u novom Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Sjećala se i svojih kolega u novom ansamblu koje su pristizale iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Skoplja, Niša... I radosti, igranja, gostovanja, glume, publike. Djeliće življenja zapisala je u autobiografskoj knjizi „Od Sibira do Cvetnog trga”, koja ostaje novim generacijama kao sećanje na jednu divnu plemenitu ženu, glumicu koja je znala da živi s merom.

- O tome da je Kapitalina Erić bila učenik zvorničke gimnazije našli smo podatak i potvrdu u arhivu BiH, u Sarajevu, i drago nam je što je jedna takva glumica dio istorije naše škole, i sigurno je da će naći mjesto u monografiji koju ćemo objaviti povodom ovog značajnog jubileja, kaže direktorica škole Biljana Pisić.

Jedno zvorničko pozorište , 2010. godine, ponijelo je ime ove glumice, ali je prestalo da postoji nakon nekoliko godina.

- Mislim da je glumački zadatak, naša misija, da učimo mlade ljude lepom govoru. Danas na svakom koraku čujete psovke. Za mene je to osiromašenje duha, to bih izbrisala. Preporučila bih im da se više bave lepim srpskim jezikom i da obrate pažnju na dikciju, na način govora govorila je ova glumica koja je ostavila trajan trag u pozorišnom životu bivše nam domovine.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
614583279Unesite mišem ovo: 1636