Podsjećanje na Jeftu Subotića dugogodišnjeg direktora i legendu fabrike glinice Birač

1

 

Kompanija Alumina, “kćerka” nasljednica fabrike glinice “Birač”koja je desetak godina u stečaju, dobila je novog upravnika – Zorana Stevanovića. Ipak u analima ove kompanije jedan čovjek ima posebno mjesto i sigurno je njen najuspješniji direktor i legenda čije rezultate u poslovanju će rijetko ko ikada postići ili nadmašiti.

Naravno riječ je o dugogodišnjem rukovodiocu fabrike Jefti Subotiću koji je na čelu  ovog kolektiva bio je više od dvije decenije, od njegove izgradnje pa sve do odlaska u penziju, krajem jula 1993. godine.

U Zvornik je Subotić došao 1972. godine, kada je postavljen za direktora Fabrike glinice u izgradnji. U rekordnom vremenu, za samo 36 mjeseci, u Karakaju kod Zvornika, izgrađen je veliki i savremeni kapacitet za proizvodnju 600.000 tona glinice.

Subotić  je bio izuzetan stručnjak, dokazani organizator i rukovodilac, sa kojim je Fabrika glinice „Birač“ stekla značajan ugled u svijetu i obezbijedila tržišnu poziciju koja je, u najboljem trenutku poslovanja, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, zvorničkom kolektivu donosila godišnju vrijednost izvoza veću od 300 miliona američkih dolara.

U teškim vremenima, kroz koje je prolazila ova fabrika, Subotić je tražio i iznalazio rješenja za izlazak iz krize. Među prvima je prepoznao ogromnu mogućnost Fabrike u oblasti alumosilikatne hemije. Za vrlo kratko vrijeme, zvornički „Birač“ postao je najveći proizvođač zeolita za deterdžentsku industriju u svijetu.

22

Subotić je za svoj rad i poslovne  uspjehe  dobio  brojna priznanja  i odlikovanja, među kojima su najveća priznanja Fabrike glinice „Birač“, nekadašnjeg SOUR-a „Energoinvest“ iz Sarajeva i opštine Zvornik.

Nakon impresivnih rezultata, u akciji „Poslovni čovjek godine – Biznismen ’90“, Jevto Subotić je, u konkurenciji 250 kandidata,   proglašen za najuspješnijeg menadžera bivše Jugoslavije 1990. godine.Umro je u Beogradu 2015. godine, u 89 godini.

Radnici, kao i građani Zvornika ga još uvijek često spominju i “vezuju” za fabriku koja je sa njim imala svoje najbolje godine, pamteći kako se tada dobro radilo i živjelo. Za mnoge je bio i ostao uzor i primjer uspješnog direktora   koji je “mjera” za sve one posle njega koji su bili i biće na njegovom mjestu.

1 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
392564871Unesite mišem ovo: 9252