Priča o “Veronikama”

2

 

Vezane za vjeru i muziku

Dvije Jovane, Lukić i Kovačević, Anastasija Tešić i Jelena Erić osnovale su u Zvorniku, prije deset i više godina etno grupu “Veronika “. Četiri mlade, lijepe i muzikalne djevojke bile su članice grupe njegujući, na reperoaru, uglavnom duhovne i etno pjesme. Povezivala ih je, kako su tada govorile, ljubav prema vjeri pravoslavnoj i duhovnoj muzici Tada su bile učenice gimnazije, ali i članice zvorničke Svetosavske omladinske zajednice i bavile su se i humanitarnim radom. Nekako sa polaskom na studije, grupa se polako “gasila”, mada su “Veronike”snimile i prvi video sport i dosta obećavale na muzičkom planu.

Sve četiri djevojke su, u međuvremenu, završile fakultete, udale se, neke postale i mame. Jovana Lukić se udala za sveštenika, čiji je otac to takođe bio (pokojni Radenko Mirović) i sada kao popadija živi u Švedskoj. Očito joj je sudbinski bilo predodređeno da ostane u tim “vodama”. Nadamo se da bar ponekad zapjeva u crkvi prilikom nekih velikih duhovnih praznika i da tamo u dijaspori djecu uči pjesmama koje slave našu duhovnost, slavnu prošlost, vjeru, tradiciju ...

Njena imenjakinja Jovana Kovačević kao što je planirala, upisala je i završila Arhitektonski fakultet i master studije u Novom Sadu, zaposlila se, a ove godine i udala. Možda će nekada projektovati nešto važno i značajno u svom gradu i tako povezati svoje dvije velike ljubavi, pored muzike.

Jelena Erić, kćerka bivšeg poslanika i sadašnjeg privrednika Save Erića, nakon
studija sreću je našla u braku sa jednim Crnogorcem i prema našim saznanjima živi u Budvi. Jedina koja je ostala u svom gradu je Anastasija, kćerka sveštenika Rada Tešića. Završila je Pedagošku akademiju, udala se, rodila dvoje djece, predaje u školi. I na nagovor oca kao i sestre Hristijane i sada ponekad zapjeva u crkvi, na liturgiji i obavezno na svakom porodičnom okupljanju i slavlju.

Poneka od pjesama koje izvodi svojim i dalje anđeoskim glasom, podsjeti je na
drugarice i bivšu grupu koja je bila jedinstvena na ovim našim prostorima, a od koje je ostao ovaj video prilog za sjećanje. Šteta što neke druge djevojke iz našeg grada nisu grupu obnovile ili nastavile, njen rad, jer toliko je lijepih starih pjesama koje treba sačuvati od zaborava.

Ovo je naše sjećanje na “Veronike” koje su danas mlade, uspješne i porodične žene.

Video prilog :

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
193276854Unesite mišem ovo: 8579