Profesori posjetili „Spomen-područje Donja Gradina“

fghf

 

Profesori zvorničkog SŠC „Petar Kočić“ posjetili su  „Spomen-područje Donja Gradina“ te se upoznali sa razmjerama genocida nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH.

Kako nam je saopštila direktorica škole Biljana Pisić, posjeta je organizovana u okviru  izgradnje ličnog i nacionalnog identiteta i njegovanja kulture sjećanja u školskoj praksi.

 – U nastavi iz nacionalne grupe predmeta su predviđeni časovi čija je tematika kultura sjećanja tako da će ova posjeta biti značajna za realizaciju pomenutih časova. Pored profesora istorije i srpskog jezika i književnosti „Spomen-područje Donja Gradina“ su posjetili i profesori drugih predmeta koji su izrazili želju da obiđu ovo stratište  – rekla je Pisić.

Ona smatra da će ono što su vidjeli prenjeti učenicima, te da će oni, bez obzira na teritorijalnu udaljenost, i sami biti  zainteresovani  za posjetu Donjoj Gradini kako  bi se kod mladih generacija njegovala kultura sjećanja na jedan od najtežih perioda iz naše novije istorije.

fhgf

Profesori su poslije uvodnog predavanja kustosa iz „Spomen područja Donja Gradina“ obišli muzejsku postavku te ostatak kompleksa. Kao poklon, škola je dobila desetak knjiga koje su dio izdavačke djelatnosti Spomen-područja te drugu literaturu vezanu za rad ove javne ustanove.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
196345827Unesite mišem ovo: 4164