Ptica koja zviždi Moravac

1

 

Ribe i ptice kao kućni ljubimci

Još kao dječak Dejan Markanović je volio životinje. Kako otkrivaju njegovi roditelji uvijek je imao nekog psa ili macu, i stoga ne čudi da je otvorio prodavnicu kućnih ljubimaca i svega onoga što je potrebno za njihovu ishranu, igru i opremu.

U prodavnici, jedinoj u Zvorniku te vrste, mogu se kupiti zečevi, hrčci, ptice, kornjače, ribice, a naručiti psi i mačke jer u njoj nemaju uslove za njihovo držanje, priča Markanović.

- Najviše se zimi kupuju ribice, a ljeti ptice. Imamo raznih vrsta, od toga zavisi i njihova cijena , ribice su od tri do pet km po komadu, mada ima i onih skupljih koje se rijeđe kupuju. Ptice su obično 15, 20, 40 km, ali ima i onih za koje treba izdvojiti i više stotina maraka. Imali smo jednu pticu - nimfu, žao mi je što smo je prodali, ta je znala da zviždi Moravac, kaže Dejan.

Djeca su, naravno, najčešći posjetioci i kupci, vole da imaju kućnog ljubimca, makar to bio hrčak ili kornjača, a ovdje se može nabaviti hrana za njih, kao i dobiti savjeti kako se odnositi prema njima. Tu su i akvarijumi raznih veličina kao i kavezi, igračke za životinje...

r

Dolaze kupci iz drugih okolnih mjesta, Vlasenice, Han - Pijeska, da ovdje nabave kućnog ljubimca ili ono što im za njih treba. Posla nekad ima više, nekad manje, kaže Markanović, ali ljudi se sve češće odlučuju da imaju neku domaću ili egzotičnu životinju u svom domu, da ne budu sami, a oni su im dobro društvo koje ne traži mnogo, a pruža puno radosti i odanosti.
 

3

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
375421698Unesite mišem ovo: 6111