“Putešestvije” jednog mandata - Nevenka poslanica retroaktivno!?

1

Marilović ipak poslanik

Slučaj jednog mandata narodnog poslanika bi se, bez dileme, mogao svrstati u rubruku “Vjerovali ili ne”.

Nakon što je CIK BiH, ljetos, zbog sudskog postupka, oduzela poslanički mandat  za NS RS Kostadinu Vasiću koji je osvojio na prošlim izborima, taj mandat je prošao svojevrsno putešestvije da bi završio kod Nevenka Marilović, ali - nakon sprovedenih ovogodišnjih izbora.

Naime, nakon Vasića koji je taj mandat osvojio kao kadar SDS-a (kasnije prešao u Ujedinjenu Srpsku ) on je, nakon što mu je oduzet, ponuđen sledećem sa liste SDS - Siniši Iliću koji je takođe iz SDS-a prešao u US. Ilić je taj poslanički mandat odbio, koji je tada CIK BIH prosledila  narednom sa liste -Snježanu Sokiću iz Šekovića. Ni  on ga nije htio prihvatiti jer je već bio septembar mjesec i novi izbori na vidiku, pa  je mandat dodjeljen Nevenki Marilović koja ga je prihvatila, ali pitanje je da li će uopšte sjesti u klupe NS RS, jer su u međuvremenu izabrani novi poslanici. Prava zavrzlama.

O svemu što se izdešavalo Marilovićeva kaže  da je procedura oko svega predugo trajala i da joj je žao ako ne bude, kao narodni poslanik SDS, učestvovala na bar jednoj sjednici NSRS prije konstituisanja njenog novog saziva.

-Ovo je pravi presedan, da se desi ovakvo nešto, da dobijem mandat kada su novi poslanici izabrani,ali  život “režira” i ovake situacije. Što se CIK BiH tiče ja bih mogla da  kao narodni poslanik odmah budem u  NSRS i učestvujem na njenoj možda poslednjoj sjednici u ovom sazivu koja je zakazana za utorak, 1. novembar. Međutim,  Skupština odnosno  njen izbor za imenovanje treba to prvo da prihvati i da položim zakletvu. Idem danas u Banja Luku da vidim sa klubom SDS oko svega, ali eto, bar na kratko sam narodni poslanik, kaže Nevenka, master ekonomista iz Zvornika, za naš portal zvono.media.

Ona je bila jednom  odbornik SDS u skupštini grada, a na ovim poslednjim izborima ponovo  na listi za  poslanika u NSRS. Nije “prošla” sada, ali mandat je dobila makar retroaktivno.  Želimo joj da bude poslanik bar mjesec dana, da prisustvuje makar jednoj sjednici NSRS,osjeti skupštinsku atmosferu i primi bar jednu poslaničku platu, jer nije to mala stvar. Kakvo je trenutno stanje sa brojanjem glasova i rezultatima izbora, kao i konstituisanjem novih skupština, možda  se i ostvari!

POSLEDNJA VIJEST

Nevenka Marilović je postala narodni poslanik, jer je danas u Banja Luci položila zakletvu. Kako nam je rekla, u tom svojstvu,  prisustvovaće narednoj, možda i poslednjoj  sjednici NSRS, u ovom sazivu, 1 ili 2. novembra.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
347652918Unesite mišem ovo: 9167