Restoran u školi!?

3

 

U srednoškolskom centru „Petar Kočić“ Zvornik u toku su radovi na uređenju đačkog restorana. Nalaziće se u prostorijama dvije učionice koje će biti prilagođene novoj namjeni. 

Radovi se odvijaju kroz IPA prekogranični projekat između Srbije i BiH „Zdravi i bezbjedni gastronomski proizvodi kao potencijal za novo zapošljavanje mladih“ koji finansira Evropska unija, a radove sufinansira gradski budžet. Ukupno po 35.000 evra.

Radove su obišli (i slikali se) nova ministrica prosvjete i budući gradonačelnik Zvornika, iskazali svoju podršku projektu, ali postavlja se pitanje da to ipak nije malo previše para za đački restoran, kada se zna da je do sada u školi postojao više nego solidno opremljen  kabinet za obavljanje praktične nastave budućih kuvara i konobara, odnosno učenika upisanih na ta zanimanja.

Uglavnom, kompletna oprema je već dopremljena u školu i biće urađeni posebno restoranski, a posebno kuhinjski dio.

Međutim, pitanje je ko će sve koristiti usluge tog restorana, Kako smo nezvanično saznali, za početak, hranu koja se u njemu bude pripremala, moći će kupovati učenici i profesori, a kasnije će imati i  komercijalnu namjenu. Moći će se naručivati ketering, imaće i  dvije najsavremenije peći za picu tako da će  i one praviti, kao i ostala razna jela.

Ostaje nejasno da li će budući restoran  služiti samo za školske namjene( proslava krsne slave škole, maturske večeri, za goste i zvanice) ili će biti otvorenog tipa. Za šta će se koristiti zarađeni novac, za nabavku  namirnica ili “će ići” u neke druge svrhe. Da li je sve to samo zbog  praktične obuke njenih učenika i povoljnije užine ili su u pitanju i neki drugi razlozi. 

Za nadati se da se  škola neće pretvoriti u kafanu, jer ih i onako imamo previše.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
384715629Unesite mišem ovo: 7261