РС добија нови закон o фискализацији

2

 

Република Српска до краја године добија нови закон о фискализацији. Он ће омогућити увођење новог система у тој области.

То практично значи, да ће порески обвезници користити софтвер који је директно повезан са Пореском управом, тако да се без претходне комуникације са сервером управе, рачун не може ни издати. Онлајн систем је једноставнији за пореског обвезника и сигурнији за Пореску управу, поручују у Министарству финансија. 

“Било је планирано да читав систем имплементирамо до краја наредне године, али нас је корона мало успорила. У сваком случају, ускоро крећемо са легислативом, јер је изузетно важно да добијемо квалитетан, аутоматизовани систем који ће што мање зависити од људског фактора, како бисмо избјегли “дупле касе” и лажирање рачуна. Наравно, важно је и што то неће коштати пословну заједницу”, саопштили су из Министарства финансија Републике Српске.

Нови Закон усмјерен је на повећање пореске дисциплине, сматрају у Фискалном савјету Републике Српске. Све мјере, каже Миленко Крајишник, које смањују дејство сиве економије од јачања пореског система до смањења пореске утаје су добродошле. Оне омогућавају фирмама које легално послују, лојалну конкуренцију на тржишту.

“Због чега је важно да се трговина и сво пословање враћа у легалне токове јесте зато што су све мјере усмјерене на подршку привреди и опоравак привреде од кризе, уствари се своде на инструменте фискалне политике. У БиХ монетарна политика, односно њени инструменти су потпуно ограничени, инструменти спољнотрговинске политике су такође у великом дијелу ограничени и онда је фискална политика једина та која омогућава да се нешто учини. Да би држава помогла привреди у било ком смислу она мора да има одређени порески капацитет, а тај порески капацитет свакако се повећава са смањењем пореске инвазије”, рекао је Миленко Крајишник, предсједник Фискалног савјета Републике Српске.  

Ради се о потезу који нас доводи у ранг модерних земаља, сматрају економисти. Нови софтвер и платформе за фискализацију су, појашњавају, нешто што прати свјетске трендове и онемогућава такозване “дупле касе”, што утиче на сузбијање сиве економије. 

“Нова платформа нуди оно што ће онемогућити да се воде паралелни фискални системи од који је један стварни, један нестварни гдје ће се на тај начин спријечити избјегавање плаћања пореза, односно омогућиће се шири порески обухват. У сваком случају пуњењем буџета и алокацијом средстава у буџету о потребној ствари у друштву, доприноси друштву од инвестиција до бољег друштвеног стандарда, образовања, здравства, итд., односно прелијевања тих средстава у развој привреде”, истакао је Александар Љубоја, економиста.

Постојећи систем је технолошки застарио, не прати комплетно пословање у готовини и оставља простор за сиву зону, показала је недавно завршена анализа фискалних каса. Од августа 2008. године и првих каса у Републици Српској, до данас, многи пословни субјекти нашли су начин за избјегавање плаћања пореза. Зато је онлајн систем преко којег би Пореска управа добијала податке о сваком плаћеном рачуну у реалном времену једино рјешење

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
861253947Unesite mišem ovo: 8348