Salonima venčanica u Srbiji preti katanac

3

 

Nemamo više od čega da platimo doprinose, niti da platimo kiriju, niti radnike, u takvoj smo situaciji da možemo samo da stavimo ključ u bravu, ukoliko nam država ne pomogne.

Zato je ovo vapaj za pomoć, svih nas iz cele Srbije, kažu za Danas predstavnice salona venčanica Srbije, koje od početka godine nisu imale posla, jer su svadbe, okupljanja i ceremonije, zbog izbijanja pandemije korona virusa, otkazane.

Naime, u martu kada je trebalo da „počnu“ venčanja, u Srbiji je „počela“ korona.

Kako objašnjavavaju predstavnice, njihov posao je sezonski, a sezona svadbi počinje upravo u proleće i traje do oktobra, a za vreme posta se ne radi.

Predstavnice salona venčanica već uviđaju da do kraja godine za njih neće biti posla.

– Sve je stalo do daljnjeg, najverovatnije do maja sledeće godine venčanja neće biti, a mi treba da preživimo – žale se one.Kako kažu, sa problemima se suočavaju još od početka godine, zimu nisu prezimile „kako treba“, a potom su ušle u period vanrednog stanja – sve je bilo zatvoreno.

– Došli smo do te situacije da više ne znamo kako ćemo. Držimo salone otvorenim, a niko od nas dinar jedan nije zaradio za ovu godinu – kažu predstavnice salona.

One se ne slažu sa merama od 18.000 koje im je država dodelila, i mole za adekvatniju pomoć – otpisivanje poreza i doprinosa.– Pomoć koju od države tražimo je da nam se otpišu porezi i doprinosi, da bismo mogli da opstanemo – ističu one i objašnjavaju da tokom ove godine nisu ništa zaradile, a sezona prolazi. U neizvesnosti su, jer ne znaju kada će venčanja ponovo početi da se održavaju, a samim tim i one da zarađuju.

– Naša branša je uvek radila, i za vreme ratova, i za vreme bombardovanja, a ovo sada je zaista vanredno stanje, atak na našu profesiju koja je stala. Te male pomoći, inekcije, znače jako malo – da preživimo, ali što se tiče ostalih troškova, ne znače nam ništa. Mi smo poreski obaveznici, a trenutno ne možemo ni struju za lokale da platimo, kamoli lokale – konstatuju one i dodaju, da, kad sve krene, saloni venčanica su ti isti poreski obaveznici na koje će država moći da računa.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
974128365Unesite mišem ovo: 2785