Саопштење за јавност

2

 

Обраћамо се руководству Републике Српске, јавности, гласачима, предствницима актуелне власти и онима који ће је чинити после избора.

 Поштовани грађани, поштовани бирачи, Ви који сте изабрани на прошлим и сви Ви који се надате да будете изабрани на предстојећим изборима! До избора имамо сасвим довољно времена да заједно размислимо о свему.

Иако се у досадашњој пракси Синдикат трудио да буде неутралан, да не учествује и не утиче на вољу гласача, имамо право и желимо да укажемо на неколико чињеница:

  • Радници у Републици Српској су великом проценту незадовољни својим стандардом. Све већи јаз између потрошачке корпе и радничких примања, неизвјесност и несигурност на радним мјестима, те стални притисак да може бити и горе, отјерала је многе породице преко границе. Послодавци, (част изузецима), гледају на раднике као да се не ради о њиховим сународницима, о њиховим комшијама и грађанима Републике Српске, већ о некаквим припадницима обичне радничке класе, којима је довољно дати тек онолико колико им треба да некако преживе. Дакле, не улазећи у конкретне детаље, који су свакако видљиви и доступни на сваком кораку, аргумената је више него довољно за црвени аларм, али и за упирање прстом у узрок проблема. А радници и њихове породице сигурно нису тај узрок.

 

  • Укупан број радника и чланова њихових породица, који имају право гласа, је сасвим довољно гласачко тијело, које у вријеме избора може итекако да утиче на своју будућу судбину. Дакле, поштовани радници, немојте да кукате како Вам је лоше, а да глас дајете онима који су вас довели до таквог стања! Размислите добро коме дајете глас! Од тога зависи како ћете живјети!

 

  • Ви, који сте се кандидовали и очекујете да будете изабрани, морате да имате на уму да ћете бити сервис грађанима. Престаните да третирате грађане као привремене бројеве гласова, који су Вам потребни само док трају избори. Нису грађани због Вас, него сте Ви због грађана! Не може било ко да очекује подршку народа, а да ради против тог истог народа! Нека Вам Ваш однос према привредним субјектима и њиховим радницима буде показатељ и Ваше посвећености народу.

 

  • Као примјер може послужити Алумина из Зворника. Упркос свим проблемима кроз које је прошла и још увијек пролази, постала је синоним за задовољне раднике, пословни успјех и сигурно тржиште. Треба ли то да се наруши некаквим личним интересима појединаца, група и појединих носиоца власти у институцијама Републике Српске? Умјесто да овај народ види заштиту у представницима које је раније изабрао, треба ли сада да страхује од њих? Поред тога што су се радници и неки стратешки партнери изјаснили да би купили потраживања у стечајној маси БИРАЧ-а, треба ли сада да се плашимо да ће Влада своја потраживања нетранспарентно продати некоме ко ће зауставити развој и на крају угасити Алумину? Продајом “државних“ потраживања фирми која се испрофанисала куповином некаквих фиктивних потраживања и вођењем вишегодишњих судских спорова против компаније Алумине, које је изгубила, довело би у питање пословни углед и стабилност на свјетском тржишту. Имајући у виду и став већих (стратешких) пословних партнера, који би тиме сигурно свој пословни однос довели у питање, као и став кључних стручних и руководећих кадрова у Алумини, Синдикат ће стати у одбрану заједничких интереса, како запослених и њихових породица, тако и пословних партнера, бранећи тиме свакако и интерес грађана Републике Српске. Осим свих осталих корака и законских мјера, које ћемо предузети да се то не деси, (обустава рада, масовна окупљања, долазак пред зграду Владе, итд...), Синдикат ће се отворено сврстати и дати подршку оним политичким структурама, који ће заиста радити у интересу народа. Бар толико знамо и можемо. Наравно, Алумина је овдје само примјер. Исто важи за све остале привредне субјекте у Републици Српској, гдје ћемо се континуирано борити и давати свој допринос за њихов пословни успјех и бољи раднички стандард њихових радника.

 

Имајући све наведено у виду, очекујемо пуно разумијевање и подршку од свих релевантних фактора, било да се ради о радницима, послодавцима, а нарочито о садашњим, или будућим представницима државних институција.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
263174895Unesite mišem ovo: 8175