Sestre Ines i Iris Glavaš - slikarski počeci u “Paleti”

1

 

Slikarska radionica “Paleta” slavi 20 godina postojanja i uspješnog rada. To je prilika da se podsjetimo nekih njenih članova kojima je ona odredila sudbinu, odnosno usmjerila ih ka budućim profesijama vezanim za  likovnu umjetnost.

Osim braće Ilić, o kojima smo ranije pisali, tu su i sestre Glavaš- Ines i Iris koje su uspješne djevojke u svom poslu. I o njima smo pisali prije nekoliko godina, kada je starija Iris bila u Kataru gdje je kao diplomirani atrhitekta radila na uređenju zgrada u toj dalekoj i bogatoj zemlji. Nedavno se vratila u Beograd gdje radi u jednom preduzeću posao za koji se školovala.

1

Mlađa Ines je završila grafički dizajn i radi za jednu njemačku firmu. Bavi se ilustracijom knjiga, školskih udžbenika, pravi stripove.

U prostorijama Palete i sada s e nalaze neke njihove slike. I kako su već tada pokazivale izuzetan talenat za slikarstvo znalo se da će im to biti profesija. Prave su umjetničke duše, sa originalnim i specifičnim silom oblačenja, bojom  kose, slušanja muzike i slušalicama u ušima gdje god išle.

20

Njihovi roditelji Antonija i Spasoje su ponosni na kćerke, jer su se rano osamostalile, rade posao koji vole i uspješne su u tome. Najmlađi, Igor, studira geologiju, nije krenuo sestrinim, već očevim stopama.

- Iris je radila na unutrašnjem uređenju raznih objekata čak i jedne ogromne privatne teretane u Kataru. Voli posao koji radi, zahvaljujući svom talentu sve više napreduje, putuje, usavršava se. I Ines je takođe uspješna i tražena u poslu koji radi, to je prestižna Njemačka firma, i nama je važno da su zadovoljne i da ostvaruju svoje snove, rekla nam je  njihova majka Antonija.

22

Iris zna i origami, tradicionalnu japansku vještinu pravljenja ukrasa od papira, a sestre Glavaš uspješne su i poznate i u izradi stikera.

Velika im je želja da posjete Japan, ta zemlja im je i velika inspiracija, priča Antonija. Roditeljski stan u Zvorniku krase njihove slike, a neki od radova  Ines i Iris nalaze se i u zgradi Vlade RS u Banja Luci, hotelu “Kardial”u Tesliću, fabrici glinice, školi u Zvorniku koju su pohađale.

- Ponosan sam na Iris i Ines, na to što su bile članovi “Palete” i što su iako mlade, tako daleko “stigle” i afirmisale su u svom poslu u kome je ne mala konkurencija, kaže Jovo Lalić koji prati napredovanje svojih bivših učenika. Njih je za ovih, prvih 20 godina, Paleta “izrodila” puno, kao što će njihovim putem krenuti i neki njeni novi učenici.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
836497512Unesite mišem ovo: 7939